Wednesday, November 30, 2011

KUIH TALAM



TALAM SUJI

Lapis bawah :

1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.


TALAM TOKYO 



Sunday, October 10, 2010

Talam Tokyo lagi......

Cubaan ketiga... kali ni barulah betul2 puas hati...
loyang yang betul 10 x 10 inci dan sukatan untuk bahannya pun betul
 
 
Resipi Talam Tokyo

Lapisan Bawah

60g suu'un - rendam selama 15-20 minit - gunting kecik-kecik
250g sagu kecil - cuci dan rendam 30 minit dan toskan
100g kelapa parut -amik yang putih je
1 sudu kecil garam
400ml santan

Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)

Lapisan Atas
250g gula pasir
100g tepung kastard
800ml santan
2 @ 3 biji telur (gred A)
1/8 sudu kecil air abu
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
sedikit paste pandan @ blend daun pandan dengan santan

Cara-cara

1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat)
3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong.



No comments:

Post a Comment