BAHAN-BAHAN :
4 peket maggi - direbus mee saja
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji telur
1 batang carrot
Isi ayam dan chicken ball secukupnya
3 sudu besar tepung jagung
4 peket serbuk perisa maggi
Sedikit daun sup dan bawang
* Peket serbuk maggi jangan dibuang boleh diguna sebagai bahan perisa.
CARA MEMASAK :
Bersihkan
isi ayam serta chicken ball dan potong semua menjadi ketulan kecil .
Kupas semua bawang dan diracik halus kemudian bersihkan carrot dan
dipotong kecil-kecil . Bersihkan daun bawang dan sup serta diracik halus
juga . Rebus mee maggi sehingga kembang dan tos kemudian ketepikan dulu
.
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua
bawang sehingga menjadi layu dan wangi kemudian terus masukkan isi ayam
kacau , masukkan chicken ball , carrot , daun sup/bawang dan kacau semua
bahan sehingga isi ayam masak . Masukkan sepeket serbuk perisa maggi
dan kacau .
Masukkan semua mee maggi , tepung
jagung kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau semua
bahan-bahan ni . Masukkan serbuk perisa maggi secukupnya dan rasa jika
kurang masin boleh la ditambah lagi serbuk perisa maggi atau bahan-bahan
lain kemudian kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan rata . Fungsi
tepung jagung supaya adunan mee dan bahan-bahan lain melekat .
Panaskan frying pan dengan sedikit minyak dan goreng murtabak ni sehingga masak . Angkat dan tos serta boleh dihidangkan .
No comments:
Post a Comment