Saturday, October 22, 2011

SARDIN ROLL

BAHAN -BAHAN:


1 tin kecil tin sardin (boleh guna apa sahaja jenama yang disukai)
1 labu bawang besar (dipotong)
2 sudu makan sos cili
Beberapa keping roti sandwich
sedikit perasa dan garam
sedikit minyak untuk menumis dan mengoreng

3 Biji telur


CARANYA:


INTI SARDIN ROLL


1. Panaskan minyak dan tumis bawang yang dipotong sehingga naik bau.



2. Masukkan sardin, cili sos, garam dan serbuk perasa. 
3. Tumis hingga naik bau dan sardin masak.



CARA BUAT KULIT ROTI SARDIN ROLL


Canai roti sandwich hingga nipis

Potong tepinya

Gulungkan inti sardin dan sapu hujung roti dengan
telur yang telah dipukul untuk supaya roti melekat dengan kemas


 Potong menjadi dua


 Pukul telur dan campurkan sedikit garam dan serbuk perasa
dan celup roti yang telah dipotong dua tadi


Gaulkan ke dalam serbuk roti dan pastikan gulungan sardin tadi 
berbalut sepenuhnya


 Bila semuanya sudah dibalut dengan serbuk roti bolehlah digoreng atau 
boleh disimpan di dalam bekas yang bertutup dan simpan dalam peti ais
selama 3 hari sebelum digoreng.


sardin roll yang telah siap digoreng


No comments:

Post a Comment