Roti Lapis Berdaging
Bahan:- (6 - 8 orang)
3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese
marjerin untuk melenser loyang
Cara Menyediakan:- 1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar. 2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S 3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati. 4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian. 5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas. 6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan. 7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak. 8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese. 9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat. |
Chicken
Bread Crumb Roll
Bahan
Untuk Inti:-
- 300 gm daging cincang - sy guna isi ayam
- 2 biji kentang (dipotong dadu)
- 1 biji lobak merah (dipotong memanjang) - x letak
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 5 biji cili padi (hiris halus) - sy guna sebuk kari
- 4 batang crab stick (dipotong dadu) - sy tambah
- 1 cawan cendawan butang dlm tin(dihiris) - sy tambah
- sedikit daun bawang (dihiris halus)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 biji telor
- sedikit garam
- serbuk roti (bread crumbs) secukupnya
No comments:
Post a Comment