Sunday, October 16, 2011
LASAGNA (MAKRONI)
Dari Resepi Turun-Temurun - Blog Umie (http://dapurtemurun.blogspot.com/2009/08/resepi-lasagna-makaroni.html)
Bahan A: Sos Merah
Daging/ayam kisar
1 tin sos tomato puri
1 bawang besar dipotong dadu
2-3 biji bawang putih
1 tin cendawan butang
1 kiub daging/ayam
garam, gula
Kalau nak tambah sayur pun boleh - mix vegy atau carrot
Tumis bawang besar dan putih sehingga naik baunya
Masukkan daging/ayam cincang, biarkan seketika
Masukkan tomato puree
Masukkan mushroom dan kalau ada sayur pun boleh
Masukkan kiub daging/ayam, garam dan gula secukup rasa
Bahan B: Sos Putih
2 sudu planta/butter
2-3 sudu tepung
2 cawan susu segar
1 cawan parutan cheese (cheese ni ni suka hati nak guna byk atau sikit)
Perlahankan api, masukkan planta/butter, susu, tepung..kacau rata
Agak-agak mendidih, masukkan garam sedikit secukup rasa.
Agak pekat sedikit, masukkan cheese, terus tutup api, then kacau sampai cheese cair
Bahan C:
Makaron - rebus dulu sampai lembut
1 cawan parutan cheese
bekas pembakar
Cara-caranya:
1. sapukan bekas pembakar dengan planta/butter
2. Lapiskan makaroni ke dalam bekas pembakar
3. Lapiskan sos merah
4 Taburkan parutan cheese di atas lapisan sos merah
5. Lapiskan sos putih
ulang langkah 2-5 sampai habis bahan. lapisan mesti di akhiri dengan sos putih dan ditabur cheese byk2.
Bakar dalam oven dalam suhu 170-175 c dalam masa 20-30 minit. Cucuk dengan lidi nak check samada makaroni dah masak atau tidak..sekiranya belum..teruskan bakar sampai masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment