Saya buat dalam 3 adunan dan sementara menunggu untuk dibakar saya tutup dulu dengan alluminium
foil sebab lebih bersih dan selamat. Bila nak dibakar, buka alluminium foil tersebut.
Inilah lasagna yang telah siap dibakar. Sejukkan dulu kemudian potong.
Lasagna ini dibakar dengan suhu 170 - 180 darjah selama lebih kurang 20 -30 minit
Sejukkan dan sedia untuk dipotong.
Nyam! Naym! Nyam!
Sedap!
carrot yang telah diparut
Cheese yang telah diparut
LASAGNA MAKRONI
Bahan A: Sos Merah
Ayam kisar atau 5 - 6 keping daging burger ayam
1 tin sos tomato puree
1 bawang besar dipotong dadu
2-3 biji bawang putih
1 tin cendawan butang (dihiris)
1 kiub ayam (biasa pakai maggie)
garam, gula
Carrot yang telah di parut
Cara buat sos merah:
Tumis bawang besar dan putih sehingga naik baunya
Masukkan daging/ayam cincang, biarkan seketika
Masukkan tomato puree
Masukkan mushroom dan carrot yang telah diparut.
Masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa
Bahan B: Sos Putih
2 sudu planta/butter
2-3 sudu tepung
2 cawan susu segar
2 bungkus cheese mushroom soup
1 cawan parutan cheese - banyak ikut suka
Cara buat sos putih:
Perlahankan api, masukkan planta/butter, susu, tepung dan serbuk mushroom cheese dan kacau rata
Agak-agak mendidih, masukkan garam sedikit secukup rasa.
Agak pekat sedikit, masukkan cheese, terus tutup api, then kacau sampai cheese cair
Bahan C:
Makaroni - rebus dulu sampai lembut
1 cawan cheese yang telah diparut
bekas pembakar
Cara-caranya:
1. sapukan bekas pembakar dengan planta/butter
2. Lapiskan makaroni ke dalam bekas pembakar
3. Lapiskan sos merah
4. Lapiskan sos putih
5. Taburkan parutan cheese di atas sos lapisan sos putih
ulang langkah 2-5 sampai habis bahan. lapisan mesti di akhiri dengan sos putih dan ditabur cheese byk2.
Bakar dalam oven dalam suhu 170-180 darjah dalam masa 20-30 minit. Cucuk dengan lidi nak check samada makaroni dah masak atau tidak..sekiranya belum..teruskan bakar sampai masak.
No comments:
Post a Comment