KUIH BAKAR JAGUNG BIJAN
RESEPI:
Bahan:-
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan(*akak guna santan kotak jek)
- 1 cawan susu sejat
- 3/4 cawan gula(*akak kurangkan lg 2 sudu besar)
- 2 biji telur
- 1 tin jagung manis ala krim
- sedikit pewarna kuning
- 1 sudu besar mentega (*ni akak tambah)
- sedikit bijan jika suka
Cara-Cara:-
- "Blend" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan.
- Masukkan jagung dan "blend" sebentar.
- Tuangkan dalam loyang ukuran 8 x 8 inci seeloknya (*akak guna loyang 8 1/2 x 8 1/2 in.) dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam (*akak tambah masa bakar 10 minit lg untuk lebih garing di atasnya).
KUIH BAKAR BIJAN
RESEPI:
Bahan:-
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
Cara-Cara:-
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit)
KUIH BAKAR KENTANG
RESEPI:
- 2 biji ubi kentang sederhana besar - rebus dan kisar
- 1 biji telur
- 2/3 cawan gula pasir
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- sedikit pewarna kuning/hijau
- 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
- Dalam bekas, kacau telur dan gula hingga gula larut.
- Masukkan tepung dan santan. kacau rata, lepas tu tapis.
- Masukkan dalam ubi kentang tadi dan kacau rata.
- Masukkan minyak sapi cair dan kacau sebati.
- Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar, tuang adunan.
- Masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.* Boleh juga guna acuan kecil-kecil seperti gambar diatas
KUEH TALAM UBI
600 gram parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gram gula pasir
50 gram gula melaka
Sedikit pewarna coklat
1 helai daun pandan
BAHAN ATAS :-)
600 ml santan
40 gram tepung gandum
70 gram tepung beras
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA:
- UNTUK BAHAGIAN BAWAH :- Satukan santan, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak dengan api perlahan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan. Sediakan tin bulat berukuran 9 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Panaskan kukusan. Satukan air gula merah yang telah sejuk tadi bersama ubi parut, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi, ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana. Mat tutup permukaan tin dengan aluminium foil.
- UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan untuk lapisan atas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa (jangan banyak, kasi rasa lemak saja). Tapis bancuhan tadi. Kemudian masak atas api ksederhana hingga bancuhan suam, kacau tanpa henti. Tuang perlahan2 atas ubi tadi. Kukus lagi dengan api sederhana selama 25 minit, tutup permukaan tin dengan aluminium tadi. Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment