Sunday, October 16, 2011

LASAGNA (MAKRONI)



Dari Resepi Turun-Temurun - Blog Umie (http://dapurtemurun.blogspot.com/2009/08/resepi-lasagna-makaroni.html)

Bahan A: Sos Merah

Daging/ayam kisar
1 tin sos tomato puri
1 bawang besar dipotong dadu
2-3 biji bawang putih
1 tin cendawan butang
1 kiub daging/ayam
garam, gula

Kalau nak tambah sayur pun boleh - mix vegy atau carrot

Tumis bawang besar dan putih sehingga naik baunya
Masukkan daging/ayam cincang, biarkan seketika
Masukkan tomato puree
Masukkan mushroom dan kalau ada sayur pun boleh
Masukkan kiub daging/ayam, garam dan gula secukup rasa

Bahan B: Sos Putih

2 sudu planta/butter
2-3 sudu tepung
2 cawan susu segar
1 cawan parutan cheese (cheese ni ni suka hati nak guna byk atau sikit)

Perlahankan api, masukkan planta/butter, susu, tepung..kacau rata
Agak-agak mendidih, masukkan garam sedikit secukup rasa.
Agak pekat sedikit, masukkan cheese, terus tutup api, then kacau sampai cheese cair

Bahan C:

Makaron - rebus dulu sampai lembut

1 cawan parutan cheese
bekas pembakar

Cara-caranya:

1. sapukan bekas pembakar dengan planta/butter
2. Lapiskan makaroni ke dalam bekas pembakar
3. Lapiskan sos merah
4  Taburkan parutan cheese di atas lapisan sos merah
5. Lapiskan sos putih




ulang langkah 2-5 sampai habis bahan. lapisan mesti di akhiri dengan sos putih dan ditabur cheese byk2.

Bakar dalam oven dalam suhu 170-175 c dalam masa 20-30 minit. Cucuk dengan lidi nak check samada makaroni dah masak atau tidak..sekiranya belum..teruskan bakar sampai masak.

No comments:

Post a Comment