Monday, October 31, 2011

BEST DAN MUDAH......





CUCUR NASI IKAN BILIS

Bahan-Bahan
 
2 cwn nasi
2 cwn air
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih
1/2 cwn ikan bilis
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya

Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.



ROTI DAGING BERSALUT TELUR



Bahan-bahan ( 1 hidangan (seorang) )
  • 2 keping roti sandwich
  • 1 sudu bsr daging cincang
  • 1/2 ulas bwg besar (dicincang)
  • 1 ulas bwg putih (dicincang)
  • 1/2 camca kecil lada sulah
  • 1 sudu bsr mayonis
  • 1 sudu bsr marjerin
  • 1/2 biji cili merah (dipotong dadu kecil)
  • 1 biji telur
  • sedikit keju parut
  • 50 ml susu segar (kalau xde, guna tepung susu tepung 1 camb dan dibancuh dgn sedikit air)
  • secubit garam
  • sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris)
Cara-cara:-
  1. Cairkan marjerin dan tumis bwg2 sampai terbit bau. Kemudian masukkan daging cincang dan kacau rata2 selama 1 minit.
  2. Masukkan cili, lada sulah, keju, mayonis dan garam. Kacau perlahan (1 minit). Tutup api dan gaulkan dgn daun sup dan daun bawang.
  3. Sapukan sedikit mayonis pd roti, kemudian bubuh inti td di atasnya dan tutup kemas dgn roti yg satu lg.
  4. Pukul telur bersama susu segar. Kemudian celupkan roti dlm bancuhan td dan goreng dgn sedikit marjerin di dlm kuali leper.
  5. Hidangkan bersama segelas susu atau jus oren jika suka. 
     
     
     JEJARI KETAM
     
     

     BAHAN-BAHANNYA :-)
    12 batang crabstick @ jejari ketam
    1 biji telur*
    Sedikit serbuk lada hitam*(*disatukan dan pukul rata)
    Tepung gandum secukupnya
    Serbuk roti secukupnya (may guna kaler kuning - oren)
    Sos kegemaran untuk dicicah
    Minyak masa untuk menggoreng terendam'

    CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Jejari ketam tadi dilap kering, gaul dengan tepung, kemudian celup dalam bancuhan telur, golek atas serbuk roti, kalau nak tebal lakukan proses sekali lagi, dengan mencelup dalam telur dan golekkan sekali lagi atas serbuk roti. Buat hingga siap.
  2. Panaskan minyak dan goreng jejari ketam bersalut tadi hingga kuning keemasan, tapi jangan goreng terlalu lama. Angkat dan toskan, letak atas papertowel. Hidangkan panas bersama sos kegemaran anda..

No comments:

Post a Comment