Tuesday, October 25, 2011

DARI DAPUR TANPA SEPADAN - MAT GEBU


DARI DAPUR MAT GEBU - (http://www.tiffinbiru.com)  
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU





BAHAN INTI :-)
2 keping daging burger ayam jenama "Ramly", dihancurkan
6 kuntum cendawan butang segar @ dalam tin
1 camca besar rata rempah kari, bancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar, didadu kecil
2 ulas bawang putih, dicincang
1/2 inci halia, dicincang
1/2 biji red capsicum, didadu kecil

BAHAN LAIN :-)
5 keping roti sadwich (mat guna roti gardenia)
5 biji telur
4 camca besar whipping cream @ susu sejat
Serbuk lada hitam secukupnya
1 cawan parutan keji cheddar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 4 inci x 4 inci x 9 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil dan lenser juga aluminium foil tadi, pastikan aluminium foil berbaki pada bahagian kanan dan kiri tin, ini memudahkan anda mengeluarkan roti tadi bila masak. Ketepikan.
  2. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum, masukkan bancuhan rempah kari dan tumis sekejap. Masukkan daging buger dan masak hingga berubah warna. Tambah hirisan cendawan dan capsicum, kacau rata. Jika perlu tambah sedikit air dan secubit garam. Masak hingga kering dan sejukkan.
  3. UNTUK ROTI LAPIS DAGING BERKEJU :- Panaskan oven pada suhu 190C. Telur disatukan dengan whipping cream @ susu cair, tambah sedikit serbuk lada hitam dan kacau rata. Susun 2 keping roti pada dasar tin, kerat 1/2 bahagian roti lagi dan isikan dalam ruang kosong. Tuang 1/2 bancuhan telur + susu + serbuk lada hitam tadi, biar sekejap dan tabur 1/2 bahagian inti, rata dan juga 1/2 bahagian parutan keju. Buat kaedah sama untuk baki bahan2 tadi. Kemudian bakar selama 45 minit atau hingga masak dan permukaannya kelihatan kuning keemasan. Sejuk dan hidangkan bersama sos kegemaran anda...

SAVORY PUMPKIN PANCAKE







BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram labu manis, rebus empuk dan lecek halus
1 keping daging burger ayam jenama "Ramly", dilecek
1 biji saiz sederhana bawang holland, cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan cincang halus
1 pokok daun bawang hiris halus
1 camca besar mentega, dicairkan
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
3/4 cawan tepung gandum
1 camca besar baking powder
1/2 cawan susu segar @ santan @ air
Secubit garam, jika perlu
Sos kegemaran

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan semua bahan diatas kecuali sos, kacau rata dan rehatkan 10 minit. Panaskan kuali non-stick, lenser dengan sedikit minyak, dan letak 1 senduk, kurang lebih 1/2 cawan dan masak dengan api perlahan, bila permukaan kelihatan kering, berhati2 terbalikkan, masak hingga kuning keemasan.
  2. Angkat dan buat hingga siap. Hidangkan bersama sos kegemaran anda...Selamat mencuba

    No comments:

    Post a Comment