Thursday, July 12, 2012

TALAM KELADI BERLAUK












BAHAN-BAHANNYA

1.    Keladi Cina         ½ kg
2.    Tepung jagung     170 gm
3.    Tepung beras         500 gm    
4.    Air 2 liter + 1 gelas
5.    Ajinomoto, garam, lada putih, secukup rasa 
6.    Bawang merah dan bawang putih di blend  BAHAN HIASAN
 7.    Lada merah, daun sup dan daun bawang dimayang secukupnya
 8.    Udang kering (ditumbuk) 80 gm  


CARA-CARANYA

1.    Bersihkan keladi dan rebus hingga empuk, kemudian potong dadu.
2.    Tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering sampai naik bau.
3.    Masukkan keladi dan bubuh garam, ajinomoto, lada putih dan gaul.
4.    Masukkan air dan tutup api.
5.    Masukkan tepung beras dan tepung jagung dan gaul sampai tidak bergentel.
6.    Buka api dan gaul ubi sehingga air hampir pekat.
7.    Tutup api dan bubuh ke Loyang (10” x 10”) yang telah dilenser minyak.
8.    Kukus selama 20 minit.

No comments:

Post a Comment