Thursday, July 26, 2012

RESEPI BISKUT RAYA


RESEPI KUIH RAYA

http://intanshahirah.wordpress.com/resepi-2/resepi-biskut-raya/

Resipi Biskut-Biskut Cornflake

BISKUT BADAM CORNFLAKES
Bahan-bahannya
1 cawan tepung naik sendiri
2 cawan cornflakes di kisar halus
1.1/2 cawan serbuk badam
150 gam mentega
100 gm gula kastor
1 biji telur
1/2 camt vanilla
 


Hiasan
Coklat putih di cairkan
Coklat masakan di cairkan
Cara Membuatnya
Ayak tepung, kemudian gaulkan dengan cornflakes yang telah di kisar dan
badam. Ketepikan. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanilla. Kaup
balikkan adunan tepung hingga sebati dan menjadi doh yang lembut. Canai
setebal 3 mm, terap denga penerap biskut kegemaran anda. Susun di atas
dulang pembakar yang telah di lenserkan. Bakar dalam ketuhar pada suhu
180 darjah celcius selama 15 minit. Sejukkan di atas redai kuih.
Sementara itu cairkan coklat masakan putih dan coklat. Sapukan coklat
putih di atas permukaan biskut. Ambil lidi dan celupkan kedalam coklat
cecair berwarna coklat dan corak/lukiskan di atas permukaan biskut yang
telah di sapukan coklat putih. Biarkan coklat membeku dan simpan di
dalam bekas kedap udara.
Biskut Cornflakes

Bahan-bahan:
105 gm mentega
2 cawan cornflakes (dihancurkan) jgn kasar sangat
½ cawan gula halus
2 sudu madu
1 biji kuning telur
¾ cawan tepung naik sendiri
1 biji parutan kulit limau sunkist
Cara :
Pukul mentega+gula sampai kembang. Masukkan telur dan pukul hingga
sebati. Masukkan tepung naik sendiri, cornflakes, parutan kulit limau
dan madu. Sudukan kecil2 atau bulatkan sebesar ibu jari. Bakar.

Biskut Cornflakes Cococrunch

Bahan-bahan:
2 cwn tepung jagung
2 cwn planta/mentega
2 cwn gula
4 cwn tepung gandum di goreng dahulu & diayak
1 kotak kecil cornflakes/cococrunch (250/275 g)
2 biji telur – kuning saja
1 sudu teh baking powder
sedikit esen vanila
Cara :
pukul mentega dan gula sehingga kembang masukkan tepung, telur, tepung
jagung, baking powder, essen vanila – uli hingga sebati akhir sekali
masukkan cornflakes/cococrunch yg telah dihancurkan.
Bentukkan mengikut
kesukaan dan bakar sehingga masak.
*Boleh dihias dengan ceri atau manik mutiara.
*Untuk biskut cococrunch boleh dihias dengan cococrunch yg tidak
dihancurkan
Biskut Cornflakes Oren Bercoklat

Bahan A
150 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung jagung
100 gm cornflake di kisar kasar
Bahan B
125 gm mentega/marjerin
100 gam gula kastor
1 biji telur
1 camt parutan limau oren
1 camt vanilla

Cara membuatnya
Ayak tepung naik sendiri dan tepung jagung.
Campurkan cornflakes. Gaul
rata dan ketepikan. Mentega dan gula di pukul sebati, masukkan telur,
esen vanilla serta kulit oren. Gaulkan mentega dengan campuran tepung
dan cornflakes tadi. Gaul sehingga menjadi doh lembut dan terap mengikut
acuan kegemaran anda. Lenserkan dulang pembakar dan aturkan biskut.
Bakar dalam ketuhar selama lebih kurang 15 minit di dalam suhu 180
darjah celcius. Sejukkan di atas redai kuih. Apabila telah benar-benar
sejuk, celup setengah bahagian biskut dalam coklat cair. Taburkan
sedikit badam cincang. Simpan dalam bekas kedap udara.
CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS

Bahan-bahannya
140 gm Conflakes
200 gm Chocolate Chips
140 gm Gula Kastor (Castor)
6 biji putih telur
1/2 sudu teh Serbuk Vanilli
Sedikit garam
Cara-caranya
1. Masukkan sedikit garam ,1/2 sudu teh serbuk Vanilli, Putih telur
diadun dlm mesin pengadun hingga sebati.
2. Kemudian perlahankan mesin pengadun masukkan gula sedikit demi
sedikit kemudian adun dgn kelajuan hingga sebati.
3. Setelah sebati keluarkan adunan tadi ke dlm berkas masukkan Conflake
dan kacau perlahan-lahan berselang-seli dgn Chocolate Chips kacau hingga
rata.
4. Ambil Paper Cup susun diatas dulang kemudian ambil sudu dan ambil
sedikit adunan tadi (ikut cita rasa) letakkan ke dlm paper cup tadi.
Setelah penuh diisi satu dulang kemudian masukkan ke dlm ketuhar dgn api
yg cukup perlahan 120 darjah selama 20 minit.
CORNFLAKE CRUNCHIES

Ingredients
105 grams butter or margarine
1/2 cup castor sugar
1 egg yolk
3/4 cup self raising flour, sifted
100 grams cornflakes, lighted crushed
1/4 cup red glace cherries, chopped
1/4 cup toasted almond, skinned and chopped

Method
1. Cream butter and sugar until light and creamy. Add egg yolk and mix
well. Fold in flour, cornflakes, cherries and almonds, and mix well.
2. Shape the dough into small balls and lightly flatten the tops with a
wet fork. Place on a lightly greased baking tray. Bake in a preheat
170 degree celsius oven until lightly browned.
Cornflakes Madu

Bahan-bahan
1/4 cawan mentega
1/4 cawan madu
1 sudu makan gula
4 cawan cornflakes
1/2 cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk
kasar
Cara-cara
Mentega, madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Masak dengan api yg
kecil, kacau sehingga mentega cair. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke
dalam mangkuk. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk
yg berisi cornflakes dan kacang tadi. Gaul rata dan masukkan dlm cawan
kertas menggunakan sudu makan, kemudian susun dalamloyang dan bakar
selama lebih kurang 10 minit.
CORNFLAKES PERMATA

Bahan-Bahan:
125 gm mentega
100 gm gula
1 biji telur
175 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
125 gm cornflakes
Ceri merah
Mangkuk kertas hitam
Cara:
Pukul gula dan mentega hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila.
Ayak tepung bersama serbuk penaik. Campur tepung dan cornflakes ke dalam
adunan mentega. Gaul rata.
Ambil secubit-secubit dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Bubuh ceri
sebagai hiasan.
KEPINGAN WALNUT & CORN FLAKES RANGUP

Bahan-Bahan

Bahan A:
45 gm mentega
60 gm gula aising , diayak
1 1/2 biji telur, dipukul
1 1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan B:
50 gm tepung gandum
40 gm walnut dicincang kasar
2 cawan corn flakes
Cara Cara
1. Alas bekas pembakar berukuran 3 cm X 30 cm dengan kertas aluminium
dan dilenser sedikit
2.
Krim bahan (A – mentega dan gula aising), kemudian masukkan telur, di
ikuti esen vanilla selepas itu bahan (B) – gaul sebati.
3. Letak campuran keatas bekas yang disediakan. Ratakan nipis – nipis
4. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 150°C selama 10 – 15 minit atau
hingga kekuningan
5. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan hingga sejuk
6. Apabila telah sejuk, pecahkan menjadi kepingan.
*anda boleh juga menggunakan acuan kertas jika suka.





CORN FLAKES COOKIES – Kak Nor’s

200g     Plain Flour
100g     Custard Powder
1 tspn   Baking powder
100g     Corn Flakes
100g     Mixed fruit
200g     Margarine
125g     brown sugar
1 tspn   Vanilla Essence
1          egg yolk


1. Sift together ingredients
-          flour / custard powder / baking powder / corn flakes / mixed fruit
2. Butter , sugar, vanilla essence – beat until fluffy and add egg yolk. Beat well.
3. Fold in mixture and mix until it forms a soft dough.
4. Drop 1 teaspoonful of dough on lightly greased baking trays.
5. Bake in preheated oven at 180 for 15-20 minutes or until golden brown.

 


CRUNCH CHOCOLATE RICE
BAHAN A
160 GM MENTEGA
70 GM GULA CASTOR
BAHAN B
300 GM TEPUNG KEK
300 GM TEPUNG BERAS
BAHAN C
250 GM OAT
125 GM COKLAT URAI

BAHAN D
1 SUDU TEH ESEN VANILA
1 BIJI telur
1. PUKUL BAHAN A SEHINGGA KEMBANG.
2. MASUKKAN BAHAN D DAN ADUN SEBATI..
3. MASUKKAN BAHAN B DAN C.
4. BENTUKKAN DOH KECIL-KECIL DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR DI DALAM KETUHAR SELAMA 10 MINIT PADA SUHU 180’C.





Nutchoc Mamamia
Bahan-Bahan
Coklat Masak (2 bar jenis yg manis tau-dicairkan)
Hirisan Badam
Walnut (dipanggang terlebih dahulu)
Koko Cruch @ Cornflakes
1 buku Buttercup (di cairkan)
okey mula-mula panaskan buttercup, kemudian masukkan kedalam mangkuk..
campurkan coklat masak yg telah dicairkan kacau hingga rata..
masukkan hirisan badam,walnut , koko cruch atau cornflakes
kacau hingga sebati
akhir sekali masukkan bahan-bahan tersebut kedalam cup kertas dan biarkan hingga coklat kering @ sejuk…
sedia untuk dimakan….
pesanan penting….tak perlu di masukkan kedalam peti ais kerana coklat itu akan beku sendiri..cubalah jgn x cuba gerenti sedap! ermm yummy!!






HAZELNUT RICOTTA COOKIES

A.
180 gm Butter
90 gm Gula Kastor
1 biji Kuning Telor
1/4 steh Butter Emulco
B.
220 gm Tepung Gandum
30 gm Tepung Jagong
30 gm Tepung Sago
20 gm Cheedar Cheese – Sagat
20 gm Croquant
20 gm Hazelnut-Kisar
40 gm Cheese Cracker – Kisar (Biskut Julies, cheese)
1/8 steh Baking Powder
Hiasan: Kunging Telur, Croquant, Chocolate Rice
1. Putar bahan A hingga sebati.
2. Masukkan Bahan B, gaul sebati.
3. Canai dan terap. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan choc rice dan croquant.
CHOCOLATE NUT COOKIES

A.
100 gm Butter
75 gm Gula Icing
1 biji Kuning telur
1/4 steh Lemon essen
1/4 steh Garam
1/4 steh Emplex
B.
150 gm Tepung Gandum
20 gm Susu Tepung
30 gm Tepung Jagung
50 gm Kekacang(Pistachios, Badam, Gajus) (Dikisar Halus)
Secukupnya Gajus atau hazelnut (Inti dalam biskut)
Secukupnya Papercup Hitam
Dark Cooking Chocolate dan gula warna warni (Hundred Thousand)
1. Sebatikan semua bahan A
2. Masukkan Bahan B dan uli menjadi doh. Sukat adunan sukatan 1 steh dan
isi inti kacang.
3. Bakar.
4. Dah masak, masukkan dalam papercup hitam dan tuangkan coklat masakan dan
taburkan dengan hundred thousand di atasnya.
TIA MARIA

A.
125 gm Butter
30 gm Gula Perang
2 steh Nescafe (Bancuh dengan air panas)
1 steh Esen Vanilla
1 biji Kuning Telur
B.
180 gm Tepung Gandum
20 gm Tepung Jagung
30 gm Hazelnut Kisar
1 steh Koko Powder
30 gm Halwa Kundur (Cincang)
Hiasan: Chocolate Putih
Tabur colour rice di atasnya.
1. Putar bahan A, sebati.
2. Masukkan semua bahan B dan perap selama 10 minit, canai dan terap.Bakar.
3. Dah masak hiaskan dengan chocolate putih di atas biskut dan taburkan colour rice.




KUIH TIRAM

 

Hari tu mat chat dengan “Shamen”, dan bercerita pasal resipi yang kak lina tanya, Fidah (Shamen tu nama abah dia!!) dengan baik hati dia (di Australia) sanggup call ibu dia yg berada di Malaysia untuk bertanya resipi. Dia kongis dengan Mat, semalam fidah buat, hari ni mat pulak buat…..Jom cuba.
Bahan-Bahannya :-)
500 g tepung gandum
1 biji telur gred A, dikacau sedikit
2 camca besar marjerin/mentega
1/2 camca teh garam
160 ml air (kurang lebih)
6 camca besar tepung jagung*
6 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau hingga menjadi paste)
Gula kastor secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :-)



  • Bancuh tepung jagung dengan minyak masak dan kacau hingga menjadi pes yang licin dan tidak berketul2. Ketepikan.
  • Gaul tepung, garam, telur dan mentega hingga rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambul terus menggaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Bulatkan dan bagi kepada 2 bahagian (mat bagi pada 3 bahagian). Ambil satu bahagian, canai nipis dan sapu dengan pes tepung tadi rata (lebih kurang 1 1/2 camca besar).
  • Kemudian gulung kemas2 macam nak buat swiss roll. Ketatkan gulungan dan potong lebih kurang 1.5 cm, seperti gambar di bawah.
  • Ambil satu bahagian. Canai nipis memanjang seperti dalam gambar.
  • Kemudian goreng dalam minyak sederhana panas, mat goreng 3 kuih sekali goreng sebab yang mat buat ni besar, kalau nak buat kecil, doh (sebelum dicanai) tadi bagi kepada bahagian yang lebih kecil, canai dan sapu pes tepung, gulung dan potong kecil, canai dan goreng…tapi keje kena lebih laaa..Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya atas paper towel. Salut dengan gula kastor.


 

 

 

SHORTBREAD MARBLE


 
Mula2 mat tengok resipi ni, terus jatuh hati dan esok jugak mat pi beli loyang khas untuk membuat shortbread ni. Kalau ikut nama asal, shortbread ni, “Shortbread Batik”, tapi masa mat membuat garisan dari coklat putih, hasilnya tak secantik macam mak lang buat, jadi mat mem”marble”kan aje lah…habis cerita….
Pada asasnya tak delah sesukar mana nak buat shortbread ni, cuma perlu ada kesungguhan dan jangan buat sambil lewa atau macam “mood’ tu tak stabil…hehehe…lagi satu, resipi asal, guna loyang khas berpemotong, berukuran (10 x 12) inci, tapi mat guna acuan sama cuma berukuran (12 x 12) inci. Sapa yang nak cuba tu dan nak tengoklah hasil yang asli dari mak lang, boleh rujuk sini….
Bahan Shortbread:-
300 g tepung gandum
125 g gula halus
80 g serbuk badam
250 g mentega
110 g susu tepung
Coklat Topping:-
350 g coklat masakkan (mat guna jenama “tulip”)
1 camca teh shortening
200 g white cooking choclate
Cara membuatnya:-                                                     alat  pemotong khas….



  1. Satukan semua bahan2 untuk shortbread dalam satu bekas, gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut. Keluarkan alat pemotong dari acuan, alas dasar tin dengan kertas minyak, biar besar dari saiz tin.
  2. Masukkan doh tadi ke dalam tin dan ratakan hingga memenuhi tin. Tekan2 supaya sama rata dan seimbang. Masukkan kembali alat pemotong dan tekan perlahan hingga rata. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 20 minit. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan alat pemotong tadi dan biar shortbread betul2 sejuk.
  3. Panaskan coklat masakan secara double – boiler, bila coklat cair, masukkan shortening dan kacau hingga rata. Angkat coklat tadi dan tuang atas shortbread. Ratakan coklat hingga memenuhi permukaan shortbread. Ketepikan sebentar.
  4. Cairkan white cooking chocolate secara double – boiler. Bila cair masukkan dalam piping beg dan paipkan beberapa garisan memanjang atas coklat tadi. Bila siap. Ambil lidi sate atau chopstick, lorek ke kanan dan ke kiri secara melintang garisan coklat putih tadi hingga mendapat corak yang diingini.
  5. Kemudian, masukkan kembali alat pemotong tadi dan tekan perlahan2. Sejukkan dalam peti sejuk hingga colat keras, keluarkan alat pemotong dan boleh diasing2kan shortbread tadi sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..






BISKUT SUJI

Bahan-Bahan

1 kg tepung gandum

1 tin sederhana (16 oz) minyak sapi QBB

1 tin sederhana gula pasir (tin yg sama dgn minyak sapi) – di kisar jd serbuk

1 genggam tepung suji


Cara:

Gaul kesemua bahan dan uli hingga sebati. Kemudian bentukkan menjadi bebola kecil. Saiz terserah kpd citarasa anda. Bakar di dalam ketuhar sgn suhu kira-kira 160- 170 darjah Celsius sehingga masak.

PRETZELS
PRETZELS
(Sumber Resipi : Chef Alex Goh)

Bahan A
160 gm mentega
70 gm gula aising
Bahan B
1 biji kuning telur
¼ sudu teh esen vanilla
1 biji parutan kulit lemon
Bahan C
260 gm tepung
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh tepung susu

Cara:



1. Adun Bahan A hingga sebati. Masukkan Bahan B dan pukul hingga lembut dan ringan.
2. Campurkan Bahan C yg telah diayak dan gaul hingga rata.
3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Ambil sedikit doh tadi dan canai menjadi jejari 9sm dan bergaris pusat (diameter) 8mm. (kalau susah sgt, agak2 jer!)
4. Pintal dari kedua-dua bahagian utk menghasilkan simpul longgar.
5. Sapukan air ke atas doh yg sudah dipintal tadi. Ayakkan gula kasar di permukaan nya.
6. Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 15-20 minit.


(This cookie was done by my daughter Syazwani)

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES

TRIANGLE LEMON CHEESE COOKIES
(Sumber Resipi : Chef Alex Goh)
Bahan A
100 gm keju krim (cream cheese)
Bahan B
60 gm keju cheddar
Bahan C
200 gm mentega
150 gm gula
1/8 sudu teh garam (atau secubit jer!)

Bahan D
1 biji parutan kulit buah lemon
1 biji telur
Bahan E
300 gm tepung
20 gm tepung jagung
1 sudu besar tepung susu
½ sudu teh bicarbonate of soda
Bahan F
150 gm kepingan badam (almond flakes)
Cara:


1. Pukul Bahan A hingga licin. Masukkan Bahan B dan adun hingga sebati.

2. Satukan semua Bahan C dan pukul sehingga lembut. Kemudian masukkan Bahan D dan pukul hingga tidak berbintil-bintil.

3. Akhir sekali, masukkan Bahan E dan adun hingga sebati. Simpan dalam peti sejuk selama satu jam atau sehingga dohnya keras.

4. Keluarkan doh dari peti sejuk dan uli secara cermat supaya ia menjadi lembut.

5. Bahagikan doh kepada 4 bahagian dan bentukkan menjadi jejalur panjang bersegi-tiga berukuran 28 sm.

6. Selaputkan kesemua tiga bahagian dengan kepingan badam. Balut dgn plastik dan simpan dalam peti sejuk semalaman.

7. Keluarkan doh daripada peti sejuk dan potongkan menjadi 3mm tebal.

8. Letakkan atas dulang bergris atau yg telah dialas dgn kertas minyak.

9. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20 minit atau sheingga kuning keemasan.
Nota dari Chef Alex:
Jangan terlalu memukul adunan sehingga ringan dan gebu.

Pheww…. finally, ada masa terluang utk berkongsi resipi sekali lagi. Bagi mereka yg telah request utk mendapatkan beberapa resipi biskut tertentu drpd saya, inilah salah satu drpdnya yaa. Maaf kalau agak terlambat tp bak pepatah Inggeris berkata, “it’s better late than never” heheh.. (alasan jer….) . Maybe boleh rancang buat utk Raya Haji nanti kot!

CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS

(my sis-in-law)
Bahan-Bahan
225 gm corn flakes (atau almond flakes)
180 gm choc renchoco/choc chips
175 gm gula halus
3 biji putih telur (saiz yg besar)
1-2 sudu the esen vanilla
Cara-Cara:
Pukul putih telur dgn esen vanilla dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi hingga betul-betul pekat (stiff). Setelah itu, masukkan cornflakes dan renchoco/choc chips dan gaul rata-rata. Anda boleh juga masukkan kira-kira 50 gm kacang( srpti badam, walnut, hazelnut, etc). Setelah itu masukkan ke dalam acuan cupcakes yg kecil dan bakar hingga masak dan rangup dgn suhu ketuhar sekitar 140 darjah Celsius selama kira-kira 20-30 minit (tergantung kpd ketuhar anda).
Note:
My wife omitted the choc chips. She just grated some chocolate over the mixture. Also since our children like it plain, we didn’t put any nuts. It’s worth trying. Tasted alittle bit like Kellogs cornflakes frosties. (cornflakes bersalut gula)



Salam buat semua. Dah masuk minggu ketiga kita berhari raya. Pejam celik, pejam celik, dah nak berakhir bulan Syawal yg mulia ini. Begitu cepat masa berlalu. Kpd sesiapa yg saya blum berkesempatan, di sini saya sekali lagi menyusun sepuluh jari memohon maaf jika terdapat salah dan silap semasa berinteraksi dgn anda semua. Semoga anda semua berbahagia di samping keluarga di Hari Raya ini.

Dah beberapa minggu saya tak update blog ni- almaklum Rayalah katakan. Macam malas nak update. Masa pun seakan tidak menyebelahi saya. Hujung minggu – samada pergi berziarah atau pun menerima tamu di rumah. Kekadang tu (waktu malam) belum selesai kemas selepas tetamu pulang, tepon bunyi lagi… “Hello, kau ada rumah? kalau ada kami nak singgah!” Heheh..lemah longlai rasanya.. Agak-agak, next time kalau dah penat nak layan tamu, bila tepon bunyi jgn angkat kot??? Atau pun tutup sumer lampu kat umah. Boleh gitu??? Tapi, think on the positive side! Mereka yg sudi berkunjung ke rumah kita menandakan mereka ingat pd kita. That’s more important- mengeratkan tali silaturrahim sesama kita.
Last Sunday, we receive tetamu from my wife’s side. Ada jugaklah kami prepared lauk Bamiah, Mee Goreng, hot-dog wrapped in roti canai pastry, jelly fruit cocktails and brownies. Tapi dek kerana sibuk dan perhaps mls, satu gambar pun tak snap!!
Anyway, di sini saya nak share some pics of the cookies yg kami sediakan waktu Raya ni. Ada juga yg kami beli jer!! (kuih tart & bangkit) heheh.. Kalau takde org membeli kuih kat pasar/bazar Ramadhan tu, camner peniaga2 tu nak untung, kan? Btw, kuih tart tu rupanya kureng but the taste , ooo very nice! very gedik oso! So, here’s the pics.

       

Atas request mamimontel, di sini saya postkan lagi resipi Chocolate Hazelnut Cookies. Resipi ini terdapat dlm buku masak seorang guru masak Singapura Puan Zainab Khamis. Saya membuat sedikit perubahan dari segi membuatnya. Sebenarnya kan… Puan Zainab ni yg saya sebut Mak Nab adalah merupakan pangkat ibu saudara saya kerana beliau adalah sepupu kpd arwah bapa saya. Anyway, this is the recipe.CHOCOLATE HAZELNUT COOKIES

Bahan-bahannya:

250 gm mentega
100 gm kacang panggang hazelnut (kisar halus)- saya kisar 1/2 kasar 1/2 halus
225 gm tepung Hong Kong (saya tambah sedikit lagi jika adunan lembik)
1 sudu teh esen vanilla
70 gm gula halus
50 gm tepung beras
secukup badam/hazelnut cincang (dibakar sebentar)
secukup hazelnut (dibakar sebentar)
Peraturan:

Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan tepung Hong Kong, tepung beras dan hazelnut kisar. Ambil sebiji hazelnut, bolotkan dengan adunan tepung tadi hingga menjadi seperti bola. Ulang sehingga kesemua hazelnut dan adunan habis. Bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celsius. Setelah masak, sejukkan dan celup dengan cokelat mohrenglanz yang telah dicairkan. Masukkan ke dalam acuan kertas lalu taburkan di atasnya dengan badam/hazelnut cincang.
Cara saya:


Selepas menabur badam/hazelnut cincang, biarkan cokelatnya kering baru dicelupkan lagi atau tuangkan cokelat (kali kedua) ke atas cookies tadi dan taburkan badam/hazelnut (kali kedua).

Well, it’s been quite a while since I last update my blog. Haven’t been quite well lately. I guess its a blessing as I have more time to rest…..hehe. Ramadhan is into its third week & Syawal is round the corner and I haven’t start on my cookies yet. I somehow lost some zest these few days… sigh.. Anyway, my ‘PA’ has started the ‘ball rolling’ , I guess I have to catch up with her later. For now, I’m attaching a few recipes which I’ve came across and I think they’re quite nice to try. Basically, most cookies have similar methods of preparation & sometimes similar ingredients; its just the variations in the end product i.e. the shapes/sizes/tastes that make them stand above the rest. So, here are the recipes :

CHOCOLATE ALMOND COOKIES
Bahan-Bahan
( A )

260 gm mentega
185 gm gula aising
( B )
1 biji telur
½ sudu teh pes kopi
1 susu teh pes cokelat
( C )
400 gm tepung
1 sudu besar tepung susu
½ sudu teh baking powder
15 gm serbuk koko
( D )
180 gm kepingan badam (almond flakes)
Cara
Pukul ( A ) hingga sebati. Masukkan ( B ) dan pukul hingga licin. Masukkan ( C ) yg telah diayak dan kemudian tambahkan ( D ). Adun hingga sebati. Tekan adunan ke dalam dulang segi-empat, berukuran 20 sm (8 inci) yg dialas dgn kertas minyak. Simpan dalam peti sejuk semalaman atau sehingga keras. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan potong menjadi kepingan 4sm. Potong menjadi kepingan nipis berukuran 5 mm tebal. Letakkan dalam dulang pembakar yg telah digris dan bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20-25 minit.
Nota: Kepingan badam boleh digantikan dgn kacang lain seperti walnut, hazelnut atau lain2.

DATE AND NUT COOKIES
Bahan- Bahan

( A )
100 gm mentega
secubit garam
70 gm gula perang
70 gm gula
1 sudu teh glukos cair
( B )
1 biji telur
( C )
1 biji kulit oren (diparut halus)
½ sudu besar jus oren
( D )
150 gm tepung
½ sudu besar tepung susu
¼ sudu teh baking powder
¼ sudu teh bicarbonate of soda
( E )
70 gm kurma (dicincang)
50 gm kacang walnut (dicincang)
30 gm badam hiris
25 gm kelapa parut kering
Cara
Adun ( A ) hingga sebati. Campurkan ( B ) dan putar hingga tidak berbintil-bintil. Tambah ( C ) dan gaul hingga sempurna. Masukkan ( D ) dan adun hingga sebati. Masukkan ( E ) dan gaul rata-rata. Titiskan 1 sudu kecil adunan ke atas dulang yg telah digris. Tekan dgn garfu. Bakar dgn suhu 170 darjah selama 18-20 minit.
Nota: Biskut ini cuma perlu diadun hingga sebati. Tidak perlu dipukul hingga ringan.

CHEESE PRAWN COOKIES


Bahan
( A )

100 gm gula
150 gm mentega
secubit garam
( B )
½ biji telur
( C )
65 gm keju cheddar (diparut)
( D )
1 bijji bawang putih
1 biji bawang kecil
½ sudu teh cerbuk cili
½ sudu teh lada sulah
½ sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh serbuk halia
( E )
40 gm udang kering (dikisar halus)
( F )
180 gm tepung
¼ sudu teh bicarbonate of soda
¼ sudu teh baking powder
½ sudu besar tepung susu
Cara
Pukul ( A ) sehingga ringan. Masukkan ( B ) dan pukul lagi hingga rata dan tidak berbintil-bintil. Campurkan ( C ) dan kemudian ( D ). Adun hingga sebati. Titiskan satu sudu teh adunan ke atas dulang yg telah digis dan tekan dgn garfu. Bubuh sekeping udang di atasnya jika suka. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit atau sehingga kuning keemasan.
Nota: Jika anda tidak menggemari rasa keju, keju cheddar parut tadi bolehlah ditiadakan.

ALMOND CORNFLAKE CRUNCH


Bahan
130 gm mentega
145 gm gula
secubit garam
½ sudu teh glukos cair (boleh diganti dgn madu)
1 biji
200 gm tepung gandum }
1 sudu teh baking powder }
1 sudu besar tepung susu }
½ sudu teh sebuk kayu manis } diayak
50 gm cornflake
70 gm badam (dihiris)
Untuk Hiasan
Sedikit badam cincang
Sedikit ceri hijau/merah
Cara
Pukul mentega, gula, garam dan glukos sehingga lembut, masukkan telur dan terus pukul hingga sebati. Masukkan tepung, baking powder, tepung susu dan serbuk kayu manis. Adun hingga rata. Akhir sekali masukkan cornflakes dan badam hiris. Gaul rata-rata. Ambil satu sudu te hadunan dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan di atas dulang yg telah digris. Hiaskan dgn ceri hjau/merah di bahagian tengah dan tekan perlahan-lahan. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 12 -15 minit atau hingga kuning keemasan.
Nota: Biskut ini boleh di selaputi dgn cornflakes yg di hancurkan selain dari badam cincang.

PECAN CHOCOLATE CHIP COOKIES
Bahan-bahan
( A )

100 gm gula
110 gm gula perang
¼ sudu teh garam
100 gm mentega
60 gm majerin
1 tsp glukos cair
( B )
1 biji telur
½ sudu teh esen vanilla
( C )
200 gm tepung
½ sudu teh bicarbonate of soda
½ sudu teh baking powder
( D )
100 gm kacang pecan (dicincang)
100 gm chocolate chip
Cara
Pukul ( A ) hingga lembut. Masukkan ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Masukkan ( C ) yg telah di ayak dan adun hingga sebati. Akhir sekali, masukkan ( D ) dan gaul rata-rata. Titiskan 1 sudu teh adunan ke dulang pembakar yg telah digris. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 15 – 18 minit.
Nota: Kacang pecan boleh digantikan dgn kekacang yg lain. Glukos boleh digantikan dgn madu.

CASHEW NUT CRUNCH
Bahan-Bahan
( A )

150 gm mentega
80 gm gulaperang
130 gm gula
secubit garam
( B )
1 biji telur
( C )
140 gm tepung
½ sudu teh baking powder
¼ sudu teh bicarbonate of soda
( D )
30 gm rolled oats (kisar halus)
70 gm kacang gajus (cincang)
50 gm chocolate chip
50 gm cokelat putih (cincang kasar)
Cara
Pukul ( A ) di dalam alat pengisarhingga licin dan gebu. Tambah ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Campurkan ( C ) yg telah diayak dan adun hingga sebati. Masukkan ( D ) dan gaul hingga sebati. Ambil sesudu besar adunan dan titiskan ke atas dulang pembakar. Ratakan secara cermat. Ulang hingga adunan selesai. Jarakkan 3sm di antara setiap adunan ini. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit.
Nota: Biskut ini kelihatan lembut bila dibakar tetapi sesudah sejuk, ia menjadi keras dan rangup.


Hmm…. dah beberapa hari tak update blog. Sibuk……dgn tugas pejabat dan tuntutan-tuntutan yg lain dlm bulan yg mulia ini. Bagaimanapun, harini saya lampirkan beberapa jenis resipi biskut/cookies yg mudah utk dibuat menjelang Raya nanti. Ada di antaranya yg telah saya cuba dan hasilnya, alhamdulillah. Kalau ingin mencubanya silalah.
VIENNESE DELIGHTS


Bahan
250 gm mentega
130 gm gula aising
120 gm Top flour (diayak)
150 gm tepung gandum (diayak)
50 ml susu kotak
2 sudu teh esen vanilla
secubit garam
secukup ceri/kacang pistachio/ chocolate chip/badam cincang
secukup chocolate mohrenglanz (coating)
Cara
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. Masukkan tepung dan susu lalu kacaulah hingga rata. Akhir seklai masukkan esen vanilla. Alaskan tin pembakar dgn baking paper. Masukkan adunan kedalam piping bag dan picitlah berbagai bentuk di atas baking paper tadi. Kemudian hias dgn ceri, pistachio atau chocolate chip dan bakar dgn suhu 180 darjah selama kira-kira 20 minit. Jika suka, biskut ini boleh juga dihiaskan dgn sedikit chocolate mohrenglanz yg telah dicairkan dgn kaedah ‘double-boil’.

CANADIAN COOKIES (TESTED)


Bahan
250 gm mentega
100 gm gula perang
300 gm Top flour
80 gm tepung jagung
80 gm Nestum
50 gm badam cincang (dibakar)
2 sudu makan susu pekat
1 sudu teh vanilla
¼ sudu teh garam
Hirisan badam untuk hiasan
Kuning telur (dikocok, utk disapu)
Cara
Mentega, gula perang, vanilla, garam dan susu pekat dipukul sehingga rata dan kembang. Masukkan Nestum, badam cincang, tepung jagung dan Top flour. Gaul hingga rata dan sebati.
Canai dan terap adunan, sapukan kuning telur dan hias badam hiris di atasnya. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius sehingga masak dan kekuning-kuningan.


KURMA DELIGHT
(TESTED)
Bahan

250 gm mentega
100 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
250 gm tepung gandum – diayak }
100 gm tepung jagung }– disatukan
40 gm tepung kastad }
30 gm serbuk badam }
50 gm Nestum } — dikisar
50 gm kelapa kering }
Cara
Pukul mentega, gula perang dan vanilla hingga sebati. Masukkan bahan kisar, gaul rata. Masukkan campuran tepung tepung dan gaul lagi sehingga mendapat doh yg lembut. Canai dan terap ikut citarasa anda. Sapukan kuning telur di atasnya dan hiaslah dgn sehiris kurma. Bakar dgn kepanasan 180 darjah Celsius selama 25 minit atau sehingga masak. Setelah biskut sejuk baru dihias di atasnya dgn gula aising.
Bahan Hiasan (Aising)
1 biji kuning telur- dikocok dgn setitis warna kuning
beberapa biji kurma lembut- dihiris memanjang
50 gm putih telur
150 gm gula aising
15 gm tepung jagung
½ sudu teh esen vanilla

Cara
Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula aising, vanilla dan tepung jagung. Kacau hingga sebati. Ambil sedikit adunan gula ini, masukkan ke dalam sarung plastik (piping bag) dan hiaskan di atas setiap keping biskut, sebelum disimpan.

BLACK FOREST COOKIES


Bahan A
200 gm mentega
240 gm gula perang
½ sudu teh esen vanilla
Bahan B
½ sudu teh garam
80 gm telur (kira-kira1½ biji)
Bahan C
300 gm tepung gandum }
1 sudu teh baking powder } … diayak
Bahan D
20 gm badam (hiris panjang)
150 gm croquant
50 gm kelapa parut kering
150 gm dark chocolate chips
120 gm ceri merah

{40 gm badam hiris panjang -utk ditabur}
Cara
Pukul semua bahan ‘A’ di dalam mangkuk sehingga lembut dan kembang. Masukkan bahan ‘B’ dan pukul lagi hingga menjadi adunan yg halus. Masukkan pula bahan ‘C’ dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan bahan ‘D’ dan gaul lagi hingga rata. Adunan di dalam mangkuk ini ditutup dan disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Setelah itu dikeluarkan dari peti sejuk , sendukkan satu sudu teh adunan cookie dan aturkan diatas dulang pembakar yg telah di gris. Hias dgn badam hiris di atasnya dan tekan sedikit supaya melekat. Bakar pada suhu 170 darjah C selama lebih-kurang 15-20 minit atau sehingga masak dan garing.

MOCCA LOG COOKIES (TESTED)
Bahan
250 gm mentega
150 gm gula kaster
430 gm Top flour (diayak)
2 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
1 susu makan penuh Nescafe
secukup badam cincang (dibakar sebentar)
secukup chocolate coating (Tulip) dan chocolate nugotin dicairkan)

Cara

Pukul mentega, gula dan garam hingga kembang lalu masukkan telur dan vanilla. Pukul lagi sehingga sebati. Tepung dan Nescafe disatukan, masukkan ke dalam adunan mentega tadi dan gaul lagi hingga rata. Adunan ini agak lembik sedikit. Gunakan nozzle bintang dan picitkan keatas dulang pembakar dgn saiz panjangnya cookies ini mengikut citarasa anda. Bakar dgn suhu sederhana selama kira-kira 15 minit atau sehingga masak kekuningan. Sejukkan biskutnya. Celupkan hujung biskut ke dalam cokelat cair dan salutkan dgn badam cincang. Setelah kering, barulah disimpan dalam botol.
 

Ramai teman-teman yg telah mencuba resipi Rolled Oats Cookies memberikan maklum-balas yg positif & baik. Ada yg telah mengambil tempahan dan ada pula yg dah konfiden buatkan cookies ni utk rakan dan teman meraka. Syabas! Saya lampirkan sekali lagi resipi ni yg telah saya postkan kat blog ni pd 24 Ogos 2006. (Actually, saya selalu start buat kuih raya abt 7-10 days b4 Raya but I really want to share this with everyone so I baked it yesterday. Selamat mencuba…

BISKUT OATS
Bahan-Bahan
375 gm (1 ½ buku)mentega
1 sudu teh vanilli
6 biji kuning telur
2 cawan (mumbung) gula pasir – dikisar halus
1½ cawan tepung naik sendiri
300 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit)
1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit)
Peraturan
Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)


Hmmm, puasa dah round the corner nih, masuk 2 minggu puasa nanti sibuk ler org buat kuih Raya. Ha.. di sini saya nak berkongsi beberapa resipi biskut bersama anda. Tapi, maaf yer, saya blum cuba. Apa kata kita sama2 cuba dan bolehlah share maklum-balasnya nanti. Bagaimana? OK ?
Triple Chocolate Peanut Buter Cookies


Bahan
125 gm mentega tanpa garam
¾ cawan gula perang yg lembut (soft brown sugar)
1 biji telur, dikocok sebentar
¾ cawan peanut butter
1 cawan tpg gandum, diayak
½ sudu teh soda bicarbonate
¼ cawan serbuk koko
175 gm white chocolate compound
175 gm dark chocolate compound
Cara
Panaskan ketuhar 180 darjah C
Pukul gula dan mentega sehingga ringan dan berkrim. Masukkan telur dan pukul sehingga rata. Masukkan peanut butter dan pukul lagi hingga sebati.
Dengan menggunakan sudu logam (metal spoon), masukkan tpg, soda bicarbonate dan srbuk koko. Gaul sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil satu sudu makan rata doh dan bentukkan seperti bebola. Letakkan diatas dulang biskut, kemudian leperkan menggunakan garpu, sambil dicorak menyilang (criss-cross pattern). Ulang sehingga doh habis. Bakar selama 20 minit. Setelah masak biarkan sejuk di dalam dulang pembakar selama 5 minit, kemudian barulah dialih ke redai. Biskut harus betul-betul sejuk sebelum dihias.
Cairkan white chocolate compound dgn kaedah ‘double boil’ sehingga halus. Celup satu pertiga dari setiap biskut dgn coklat putih. Letak semula di redaisupaya cepat sejuk dan kukuh.
Cairkan pula dark chocolate compound dgn cara yg sama dan celup bahagian bertentangan biskut dgn warna coklat pula. Bahagian tengah biskut kosong tidak bersalut. Sejukkan di redai.


BISKUT CORNFLAKE BIJAN HITAM
Bahan


250 gm mentega
200 gm gula kaster
1 biji telur
375 gm tpg gandum atau Top flour }
1 sudu teh baking powder }… diayak
½ sudu teh esen vanilla
40 gm bijan hitam, dibakar sebentar
150 gm cornflake- dihancurkan sedikit
Cara
Pukul mentega, gula kaster dan vanilla dgn kelajuan yg kuat sehingga 3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi selama 2 minit. Perlahankan kelajuan mesen dan masukkan tpg yg telah diayak, bijan hitam serta cornflake. Pukul lagi selama 2 minit
Bentukkan bebola kecil dan atur di dulang pembakar. Bakar di ketuhar 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga garing.


BISKUT MACADEMIA & UMPAI LAUT (SEAWEED)
Bahan


200 gm mentega
130 gm gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur (sederhana)
288 gm tpg gandum atau Top flour }
60 gm tpg kastad }……… diayak
80 gm kacang macademia – dicincang
5 gm umpai laut
Cara
Pukul mentega, gula kaster & esen vanilla dgn kelajuan yg kuat selama 2-3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi selama 2 minit. Dengan kelajuan yg perlahan masukkan tpg yg telah diayak, kacang macademia dan umpai laut. Pukul lagi hingga menjadi doh yg lembut. Bahagi doh kpd 3 bahagian. Letak setiap doh di atas plastik dan gulung ketat-ketat. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Setelah itu, keluarkan doh dan dipotong kepingan, setiap satu ½ cm tebal. Atur di dulang pembakar dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga garing.

Nota: Kacang macademia boleh digantikan dgn kekacang yg lain, atau hirisan korma.

BISKUT GAJUS
Bahan

125 gm Crisco
125 gm mentega
150 gm gula kaster
4 biji kuning telur
300 gm Top flour }
1 sudu teh sodium bicarbonate }
1 sudu teh baking powder }
25 gm tpg jagung }
25 gm tpg susu } … diayak
60 gm gajus dibakar sebentar dan dikisar kasar
secukup gajus dibelah dua untuk hiasan
secukup telur utk disapu di atas biskut
Cara
Pukul Crisco, mentega dan gula sehingga kembang dan gebu dgn kelajuan yg deras selam 3-5 minit. Masukkan kuning telur sebiji sebiji sambil dipukul, sehingga bergaul rata.
Dgn kelajuan perlahan, masukkan campuran tpg yg telah diayak, sedikit sedikit sehingga mendapat adunan doh yg lembut. Masukkan pula gajus kisar dan adun hingga rata. Adunan dibahagi sama rata, setiap satu 10 gm. Jadikan bebola kecil dan ditekan di tengahnya lalu dihias dgn gajus. Tekan sedikit lagi supaya gajus melekat dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah C, selama 10-15 minit atau sehingga masak.



These are some of those simple biscuits/cookies which me & my wife had tried during festive seasons. The recipes came from a local cook book. Why not give it a try!
Biskut Emping Belinjau


3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
360 gm mentega
250 gm gula
Sedikit emping belinjau digoreng (tumbuk)
2 kuning telur
Cara
Mentega, gula, kuning telur dikacau.
Campurkan emping, tepung jagung dan tepung gandum.
Uli dan terap mengikut bentuk kegemaran masing2.
Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau hingga kekuningan.


BISKUT COKELAT WARNA-WARNI

200 gm Top flour
70 gm tepung kastad
100 gm Nestum
75 gm gula halus
180 gm mentega
1 biji telur
½ sudu teh baking powder
60 gm cokelat rice
250 gm cokelat coating/mohrenglanz (eg.brand Tulips)-dicairkan
sedikit hundreds & thousands (berwarna-warni)
Cara
Campurkan Top flour, tpg kastad, nestum, baking powder dan cokelat rice lalu diketepikan. Pukul mentega dgn gula hingga kembang sedikit , dan masukkan telur lalu pukul lagi hingga rata. Selanjutnya, tuangkan campuran tepung tadi,
gaul rata hingga sebati. Kemudian canai dan terap dengan acuan biskut hati atau mengikut citarasa anda. Bakar selama kira-kira 20 – 25 minit. Sementara menunggu biskut sejuk, cairkan cokelat dulu dgn kaedah double-boiling. Celupkan separuh biskut tadi dgn cokelat cair dan taburkan hundreds & thousands ke atasnya.


PISTACHIO DELICACY

100 gm mentega
100 gm Top flour
50 gm gula kaster
40 gm Quaker Oats (dikisar)
20 gm tepung beras
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh emplex
½ sudu teh serbuk vanilla
secukup cokelat putih (dicairkan)
secukup pistachio (dibakar, dicincang kasar2)
Cara
Mentega, garam, emplex, vanilla dan gula dikacau rata. Masukkan bahan2 yg lain dan uli sehingga rata. Canai dan terap dgn acuan airmata, bakar selama 15 minit dgn kepanasan 160 darjah. Angkat dan sejukkan. Sapukan cokelat putih dan taburkan pistachio. Biarkan sebentar sebelum disimpan.
 

Tart Keju

Bahan-Bahan Pastry
450 gm mentega
3 biji kuning telur
100 gm keju (Kraft)-parut & lecek halus
1 sudu teh vanilli
1 kg tepung gandum
1 biji putih telur
100 gm gula halus
Bahan-Bahan Intinya
4 biji nenas
(diparut, jgn buang airnya. Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2½ cawan gula kasar)
Cara
Mentega, kuning, putih telur, gula halus, keju dan vanilli digaul dengan tangan hingga sebati lalu masukkan tepung. Uli hingga rata. Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti. Hias dgn citarasa sendiri lalu dibakar hingga masak. … (resipi dari Ceria keluarga)

Biskut Cokelat M&M


1 biji telur
200 gm mentega
150 gm tepung jagung
50 gm badam kisar
150 gm gula tepung (powder sugar)
200 gm tepung gandum
80 gm tepung Optima
secukup chocolate chips dan M&M untuk hiasan
sedikit badam cincang
Cara:
Mentega, telur dan gula dipukul hingga rata.
Masukkan tpg gandum, tpg Optima, tpg jagung, badam kisar dan cincang lalu gaul hingga rata. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan lalu hiaskan dgn chocolate chips dan M&M (jgn terlalu besar kerana adunan akan mengembang bila dibakar). Bakar hingga masak dgn suhu ketuhar yg sederhana
….. (resipi dari Ceria Keluarga)- anak2 pasti suka makan dan….suka tolong jugak buat cookies nie! sbb senang membuatnya.
 

Cheese Straw
400 gm plain flour
100 gm cornflour
250 gm butter
250 gm cheese (grated)
1 egg (beaten)
pinch of salt & pepper
Method
Mix both flours together with pepper and salt. Add butter (rub-in method) and add in the grated cheese. Mix all the ingredients well and then add in the beaten egg. Roll the dough and cut into desired shape and glaze with egg yolk (optional). Bake till golden brown.
………………crunchy, recipe from my cousin Kak Aini



 
 

Chocolate Chip Cookies

Ingredients
225gms Flour
150gms Butter
150gms Sugar
1 egg yolk
50gms Cashew Nuts
½ teaspoon vanilla
½ teaspoon bicarbonate soda
¼ teaspoon salt
Chocolate Chips
Method
Sift Flour with bicarbonate soda. Beat the Butter and Sugar until fluffy and white (not too fluffy). Add the egg yolk, vanilla and salt to the Butter and Sugar mixture. Fold the Flour in gradually and stir thoroughly. Finally, add the Cashew Nuts and Chocolate Chips. Keep the completed mixture in the freezer. After 1 to 2 hours, it is ready to be baked. You may put in small paper cups or just place it on the baking tray according to your preferred size
(Note : If you double the quantity, do not double the the amt of bicarbonate of soda)



My children love chocolate chip cookies. I have a few recipes which I would like to share. This one I got it from a cousin. Happy trying!
Chocolate Chip Cookies
Ingredients


225gms Flour
150gms Butter
150gms Sugar
1 egg yolk
50gms Cashew Nuts
½ teaspoon vanilla
½ teaspoon bicarbonate soda
¼ teaspoon salt
Chocolate Chips
Method
Sift Flour with bicarbonate soda. Beat the Butter and Sugar until fluffy and white (not too fluffy). Add the egg yolk, vanilla and salt to the Butter and Sugar mixture. Fold the Flour in gradually and stir thoroughly. Finally, add the Cashew Nuts and Chocolate Chips. Keep the completed mixture in the freezer. After 1 to 2 hours, it is ready to be baked. You may put in small paper cups or just place it on the baking tray according to your preferred size.
CRUNCHY NUT DROPS   tanpa menggunakan telur
Bahan-Bahannya


200 gm mentega
170 gm gula perang (brown sugar)
2 sudu teh esen vanilla
270 gm Top flour
1 sudu teh baking powder
100 gm chocolate chips
50 gm hazelnut (cincang kasar)
50 gm walnut (cincang kasar)
50 gm badam (cincang kasar)
50 gm gajus (cincang kasar)
10 gm serbuk koko
Cara:

Pukul mentega bersama gula dan esen vanilla. Tepung diayak bersama baking powder dan koko. Semua kekacang dicincang kasar dan dibakar sebentar (kira-kira 8- 10 minit) lalu sejukkan. Setelah mentega kembang, masukkan tepung, kekacang dan juga choc chips. Gaul rata-rata. Ambil adunan sedikit-sedikit dan longgokkan di atas dulang pembakar. Bakar selama kira-kira 30 minit dgn suhu sekitar 170 darjah Celsius.
CHOCOLATE HAZELNUT COOKIES
Bahan-bahannya:

250 gm mentega
100 gm kacang panggang hazelnut (kisar halus)
225 gm tepung Hong Kong
1 sudu teh esen vanilla
70 gm gula halus
50 gm tepung beras
secukup badam cincang (dibakar sebentar)
secukup hazelnut (dibakar sebentar)
Peraturan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan tepung Hong Kong, tepung beras dan hazelnut kisar. Ambil sebiji hazelnut, bolotkan dengan adunan tepung tadi hingga menjadi seperti bola. Ulang sehingga kesemua hazelnut dan adunan habis. Bakar di dalam oven dengan suhu 170 darjah Celsius. Setelah masak, sejukkan dan celup dengan cokelat mohrenglanz yang telah dicairkan. Masukkan ke dalam acuan kertas lalu taburkan di atasnya dengan badam cincang.
 


Ramai kawan-kawan sepejabat yg tertarik dgn keunikan rasa dan bentuk oats cookies nie. Saya pelajari resipi ni dari seorang teman saya. Maka di sini saya kongsi sama resipinya. Insya’allah kalau ada fotonya, lain kali saya siarkan.
BISKUT ROLLED OATS
Bahan-Bahan

375 gm mentega
1 sudu teh vanilli
6 biji kuning telur
500 gm gula pasir (dikisar halus)
180 gm tepung naik sendiri
250 gm badam / gajus (dipotong kecil-kecil , dibakar kira-kira 10 minit)
1 kg rolled oats (dibakar kira-kira 10 minit)
Peraturan
Kacau mentega , gula dan vanilli hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji lalu dikacau lagi hingga pekat. Kemudian masukkan tepung yang telah di gaul bersama badam/gajus tadi. Akhir sekali , masukkan rolled oats dan kacau hingga sebati. Ambil adunan sedikit-sedikit ,taruh atas dulang pembakar lalu dibakar sehingga kekuningan. (Dulang pembakar hendaklah di sapu dgn sedikit mentega agar biskut tidak melekat.)
 




KUIH KAPIT

100 g tepung gandum
30 g tepung beras
120 g gula kastor
2 biji telur
250 ml santan (1/2 kelapa)
1 camt vanila
sed garam
Ayak tepung, tepung beras dan garam ke dalam bekas. Pukul gula dan telur hingga sebati.
Masukkan tepung dan vanila, kacau rata. Tuangkan santan dan kacau perlahan hingga sebati. Panaskan acuan kuih kapit kemudian lengser dengan marjerin. Tuangkan 1 camb adunan ke atas acuan, buangkan bakinya. Tutup acuan dan masak atas bara api. Bila sudah masak dan keemasan, lipat atau gulung semasa masih panas.
KUIH BAHULU
4 biji telur
125 g gula kastor, dijemur sekejap
125 g tepung naik sendiri, diayak
sed garam
2 camt tepung beras
Putar telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi hingga gebu. Masukkan tepung naik sendiri, tepung beras dan garam perlahan-lahan dan kacau rata. Panaskan acuan bahulu, lengserkan dengan marjerin. Isikan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan, masak dalam oven dengan api atas dan bawah suhu 220 C. Bila keemasan, bolehlah diangkat.



MURUKU BERBEZA

MURUKU (dgn gram flour)
2 cawan tepung beras
1/2 cawan gram flour
1/2 cawan tepung kacang hijau
1 camb jintan putih
1 camb ajwan
1/2 camt serbuk cili
Secubit serbuk penaik
Garam secukup rasa
Minyak sapi untuk menguli (jadi doh)

MURUKKU
3 biji telur, dipukul sedikit
600 g tepung kacang dal
250-300 ml air + 1 camt garam
240 g tepung beras
2 camb serbuk cili
1 camb serbuk jintan putih
1 1/2 camb serbuk jintan manis
160 g marjerin
Minyak utk menggoreng
3-4 pelepah daun kari

Apa beza kedua-dua resipi muruku di atas?
Resepi yg menggunakan telur lebih lemak tetapi muruku tanpa telur lebih ‘asli’ rasanya. Lagipun, ia mudah untuk digoreng kerana muruku dengan adunan telur akan berbuih minyaknya.

PENERAM
250 g gula merah
2 helai daun pandan, disimpulkan
250 g gula pasir
250 ml air
500 g tepung beras
Minyak masak
Masak 4 bahan pertama hingga mendidih. Kacau selalu.
Angkat dan tapis ke dalam mangkuk berisi tepung beras (panas-panas).
Kacau cepat-cepat dgn senduk kayu hingga menjadi doh.
Tutup dengan tuala. Perap selama 5 jam.
Bila sejuk, canai dan terap bentuk gelang dengan lubang di tengah. Guna acuan bulat yg besar dan kecil (untuk lubangnya).
Goreng dalam minyak panas hingga masak.
 


Biskut Shortbread
Biskut ini sangat sedap dan rapuh, pasti digemari. Ia seakan-akan Butter Cookies

125 gm mentega
50 gm gula kastor
175 gm tepung gandum, diayak
Gula kastor, untuk tabur
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung dan uli perlahan menjadi doh.
3. Lengser tin pembakar berukuran 25 – 26 cm dengan marjerin.
4. Ratakan adunan tadi biar sekata tebalnya, anggaran 5 mm.
5. Cucuk permukaannya dengan garfu.
6. Potong bentuk jejari tapi jangan sampai putus.
7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 – 35 minit atau hingga keemasan.
8. Taburkan gula kastor rata-rata di atasnya.
9. Biar 5 minit sebelum memotongnya dan biar sejuk atas redai.
 








Biskut Kelapa
Saya ada 1 kg kelapa kering pemberian dari kawan. Selain daripada buat kuih bangkit kelapa, apakah biskut/kueh/kek yg juga menggunakan kelapa?.


Biskut kelapa
2 cawan gula kastor
½ cawan koko
½ cawan susu segar
½ cawan marjerin
1 camt vanila
3 cawan rolled oats (bukan masak segera)
1 cawan kelapa kering
1 cawan kismis
Jerang gula, koko, susu, marjerin dan vanila di dalam periuk.
Kacau hingga mendidih. Biar mendidih deras selama 3 min.
Masukkan semua bahan lain. Sudukan ke atas kertas kalis minyak.
Letak dalam pendingin. Simpan di dalam bekas bertutup, di bahagian bawah rak peti sejuk.
Nota: Kismis boleh digantikan dengan badam/walnut bakar.
BISKUT EMPING JAGUNG dengan KELAPA
4 biji putih telur
1 ½ cawan gula kastor
1 camt vanila
½ cawan kacang cincang
½ cawan kelapa kering
90 g emping jagung, diramas kasar
½ cawan tepung gandum



Pukul putih telur separuh kembang, masukkan sedikit demi sedikit gula dan putar hingga kenyal. Masukkan semua bahan lain (2 kali masuk, jangan sekali gus) dan gaul sebati. Sudukan pada jarak 4 cm di atas tin pembakar berlengser mentega. Bakar pada 170 C selama 30 min atau hingga keperang-perangan dan rangup. Biar sejuk atas tin.
Kek Kelapa
3 cawan tepung gandum (ayak sebelum sukat)
2 camt serbuk penaik
¼ camt garam
1 cawan mentega
300 gm gula kastor
4 biji kuning telur
1 cawan susu segar
1 camt vanila
1 cawan kelapa kering
4 biji putih telur
Satukan 3 bahan pertama.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan kuning telur, pukul sebati.
Bubuh susu dan vanila berselang seli dengan campuran tepung.
Masukkan kelapa kering.
Pukul putih telur hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan.
Ratakan dalam 2 tin berukuran 23 cm.
Bakar pada 180 C selama 40-45 min atau hingga masak.
 








DODOL

1 kg gula merah
800 g gula melaka, dipotong kecil
750 ml air
3 helai daun pandan
900 g tepung pulut
150 g tepung beras
1 liter santan pekat } dari 6 biji kelapa
2 liter santan cair }
Jerang 4 bahan pertama hingga mendidih dan gula hancur. Angkat.
Larutkan tepung pulut dan tepung beras dengan santan cair.
Tuang ke dalam kuali besar.
Tapiskan air gula ke dalam campuran tepung. Kacau rata.
Masak dan kacau atas api perlahan hingga pekat.
Tuangkan santan pekat dan kacau hingga kental dan berkilat.
*Jika dodol tak melekat pada jari, bermakna ia sudah masak.
Ratakan dalam dulang yg dilapik daun pisang dan biar sejuk.




BISKUT SUSU

250 gm mentega
140 gm gula aising
1 camca teh vanila
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum }
120 gm tepung jagung } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu tepung
Cara membuat:
1. Pukul mentega, gula, vanila dan telur hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak dan susu. Gaul menjadi doh.
3. Gunakan acuan semperit untuk memicit biskut bentuk memanjang. Ulangi supaya menjadi 2 lapis.
4. Potong 3 cm dan atur atas tin pembakar yang sudah dilengser sedikit marjerin.
5. Bakar pada 175 C selama 15-20 minit atau hingga masak.
Nota: Jika adunan agak keras, tambah sedikit mentega.
Jika terlembik, tambah sedikit tepung gandum




 
Quote:
BISKUT SUGI
Bahan-bahan

:
250g minyak sapi
1 sudu kecil esen vanilla
500g tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
170g gula ising
3/4 sudu kecil garam
Kaedah penyediaan :
1. Cairkan minyak sapi pada suhu yang rendah dan biarkan sejuk.
2. Masukkan esen vanila ke dalam minyak sapi yang telah sejuk tadi.
3. Ayakkan tepung, soda bikarbonat, gula ising dan garam ke dalam mangkuk.
4. Tuangkan minyak sapi dan uli hingga doh yang lembut terbentuk.
5. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
6. Bulat-bulatkan sebesar guli dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
7. Bakar selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak.





KANDI KELAPA

Bahan-Bahan


2 helai daun pandan (disimpul)
2½ cawan mampat kelapa parut (yg dibuang kulit arinya)
1 tin (397 gm) susu pekat manis
1 cawan gula (maybe boleh kurangkan mengikut citarasa)
30 gm mentega
½ sudu teh esen vanilla
beberapa titik pewarna pilihan anda
Cara:
Griskan loyang persegi empat berukuran 20cm (8 inci).
Kelapa parut disangai hingga separuh kering lalu masukkan susu pekat manis, gula dan daun pandan. Masak di atas api yg kecil sambil dikacau terus-menerus sehingga campuran bahan ini tidak melekat di kuali (kira-kira 30 minit).
Angkat kuali dari atas api/dapur dan buanglah daun pandan. Masukkan mentega, esen vanilla dan pewarna lalu digaul rata-rata. Kemudian tuangkan bahan ini ke dalam loyang yg telah disediakan tadi sambil ditekan-tekan sedikit supaya rata. Biarkan kandi sejuk sebelum dipotong dan disimpan dalam bekas kedap udara.


SOUR CREAM PRETZELS ala-AUNTIE ANNE’S
Puan, saya ingin bertanya bagaimana resipi untuk membuat Sour Cream Pretzels seperti Auntie Anne’s. Biasanya saya hanya membeli kerana seluruh ahli keluarga saya menyukainya.
PRETZEL KRIM MASAM
8 g yis segera
1- 1¼ cawan air suam
2 camb gula perang
1 camt garam
½ cawan krim masam
2 cawan tepung kek
2-2 ¼ cawan tepung gandum
¾ cawan kismis, jika suka
2 camb serbuk penaik
1½ cawan air panas
3 camb mentega, dicairkan
¾ cawan gula kastor
1 camt serbuk kayu manis, jika suka
(1) Dalam mangkuk besar, campur yis dan air suam. Masukkan gula perang, krim masam dan garam.
(2) Campurkan tepung kek, kacau rata. Tambah tepung gandum dan uli menjadi doh lembut. Masukkan kismis.
(3) Uli atas papan pencanai yg ditaburi tepung hingga doh menganjal dan licin. Sapu sedikit minyak pada permukaan doh dan mangkuk, tutup dengan tuala lembab dan biar 30 min.
(4) Uli semula doh menjadi bentuk asal, bahagikan 14. Golekkan menjadi tali panjang.
(5) Larutkan serbuk penaik dengan air panas. Celup doh panjang di dalam air tadi dan letak atas kitchen towel. Bentukkan seperti pretzel dan letak atas tin pembakar yg sudah dilengser.
(6) Bakar pada suhu 200 C selama 15 min. Campurkan gula dan serbuk kayu manis di dalam mangkuk kecil. Sapukan pretzel dengan mentega kemudian salutkan dengan campuran gula tadi. Sajikan panas-panas.

Biskut mama carries

Lilydvalley@myresipi.com : Biskut yg menjadi kegemaran ramai.

Bahan-bahan ( 60-75 biji )

  • 300gm mentega/marjerin
  • 375gm tepung gandum
  • 130gm tepung jagung
  • 100gm gula icing
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • Utk hiasan
  • -1 biji putih telur
  • -100gm gula icing
  • -1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara

  1. Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
  2. Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
  3. Masukkan esen vanila.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
  5. Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk “heart”.
  6. Sapukan HIASAN (sila lihat “HIASAN” di bawah) keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan penyunkil gigi.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
  8. ***utk HIASAN***
  9. Pukul putih telut hingga gebu.
  10. Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
  11. Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
  12. Sapukan putih telur keatas biskut
  13. Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.
Bahulu Kemboja
Sumber: Majalah Perempuan Mac 1994
Hits: 3518 Rating: 7.80 Review: 0

Bahan-Bahan:
10 biji telur ayam
200 gm gula pasir
500 gm tepung gandum
3 cawan pati santan
1 sudu teh garam
1 cawan jus daun pandan
100 gm bijan
Minyak sapi secukupnya
Cara:
Pukul telur dengan gula hingga hancur dan sebati. Masukkan tepung gandum, santan, jus daun pandan dan garam sambil dikacau hingga sebati rata. Sapukan acuan dengan minyak sapi kemudian panaskan di dalam ketuhar seketika. Tuangkan adunan ke dalamnya kemudian taburkan bijan secukup rata dia tasnya dan bakarlah hingga masak.
Bahan-Bahan:


225 gm mentega
½ cawan gula perang
2 biji telur (asingkan kuning dari putihnya)
1 sudu teh esen vanilla
2½ cawan tepung serbaguna
secubit garam, diayak bersama tepung serbaguna
½ cawan kacang walnut (dicincang halus)
1 cawan cornflake yg dihancur halus, dicampur dgn kacang walnut
jem raspberry secukupnya
Cara:

1. Pukul mentega dgn gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.
2. Masukkan adunan tepung dan digaul rata. Bentukkan seperti guli kecil. Pukul putih telur sedikit, celup guli ke dalam putih telur dan golek ke dalam bahan cornflake dan kacang.
3. Dgn hujung jari ditekan leper dan dibentuk lobang kecil. Isi dgn jem raspberry dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 12-15 minit sehingga kuning emas.







Resepi kuih batang buruk
Bahan-bahan:
600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
 

Resepi kuih kapit / kuih sepit
Bahan-bahan:
220 gram tepung gandum
60 gram tepung beras
1 biji kelapa
5 biji telur
250 gram gula halus
500 ml air
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Telur dan gula halus dipukul hingga rata.
Ayak tepung gandum bersama tepung beras.
Masukkan bancuhan telur ke dalam campuran tepung dan kacau perlahan-lahan hingga sebati.
Masukkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi sebati.
Panaskan minyak bersama dengan acuan kuih kapit.
Tuang satu hingga dua sudu adunan ke dalam acuan dan kapit ke dalam miyak untuk digoreng.
Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan.
Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat denga segera.
Biarkan sejuk sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.



Resepi kuih siput
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
250 gram marjerin
½ gelas air
1 sudu jintan manis
6 ulas bawang merah
1 tangkai cili hidup
Sedikit udang kering
2 tangkai daun kari, hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Marjerin dan air dipukul hingga sebati. Ketepikan.
Jintan manis, bawang, cili dan udang kering dikisar halus.
Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan air yang dipukul tadi.
Masukkan tepung sedikit demi dedikit hingga menjadi adunan yang lembut.
Masukkan daun kari.
Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput. Goreng hingga masak.
 


Resepi buah rotan
Bahan-bahan:
4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
½ biji santan kelapa
Sedikit bijan
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Tepung gandum digaul dengan telur.
Masukkan santan dan uli hingga sebati.
Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli.
Golek-golek atas bijan.
Goreng hingga kekuningan.


Resepi Kuih Bangkit Santan

Bahan-bahan:
600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning)
1 biji telur
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Secubit garam
½ sudu kecil soda bikarbonat
Gula secukupnya
Cara penyediaan:
Masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. Matikan api.
Masukkan gula, telur dan soda bikarbonat ke dalam santan. Gaul rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi lembut.
Canaikan adunan dan terap mengikut bentuk yang disukai.
Aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.
 

Resepi kuih cakar ayam

Bahan-bahan:
½ kg keledek, kupas kulit
1 sudu kecil kapur makan
300 gram gula merah
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.
Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya.
Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata.
Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat.
Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.
 


Resepi kuih karas

Bahan-bahan:
1 bungkus tepung beras
2 cawan gula/ikut manis sendiri
3 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air. Kacau hingga sebati.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.



Resepi Putu Kacang

Bahan-bahan:
1 kg kacang hijau
1 kg gula halus
250 gram air
Cara penyediaan:
Masak gula bersama air hingga gula cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan sejuk.
Sementara itu sangai kacang hijau hingga wangi dan masak.
Tumbuk dan tampi untuk asingkan kulit kacang hijau.
Kisar kacang hijau hingga halus.
Ayak kacang telah dikisar ke dalam air gula yang telah disediakan tadi.
Kacau rata dan sebati.
Biarkan seketika selama 3 jam.
Bentukkan putu acuan dengan acuan. Kemudian jemur hingga kering.
 


Resepi Kuih Jejari
Bahan-bahan:
2 kg tepung gandum
Air secukupnya
200 gram minyak masak
Sedikit marjerin
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan sehingga sebati.
Uli dan jadikan adunan yang rata.
Masukkan ke dalam mesin pengelek spaghetti atau mee untuk mendapatkan bentuk yang panjang.
Akhir sekali goreng hingga kekuningan dan angkat.
 


Kuih Tiram
bahan2:
500 gram tepung gandum
1 biji telur – dikacau sedikit
2 camca besar marjerin (marjerin abis, aku boh je shortening)
1/2 camca teh garam
160 – 170 ml air – lebih kurang ler
Untuk lapisan tgh:
6 camca besar tepung jagung
6 camca besar minyak masak
Bahan salut:
Gula kastor secukupnyer
Cara2:
Biar aku citer step by step jer lah yekk…

 
Step 1: Adunkan tepung gandum,telur,marjerin,garam & air. Aku campak semua dlm breadmaker. Kalo guna tangan, adunkan sehingga adunan x melekat kat tgn.Bahagikan kepada 5 bhgn (utk saiz finishing product yg kecik sedikit)
Step 2: Gelek adunan tepung tadi nipis2.
Step 3: Bancuh tepung jagung dgn minyak masak. Gaul sampai tepung tidak berketul2 dan berbentuk paste.
Step 4: Letakkan secara nipis diatas tepung tadi.
Step 5: Gulung rapi2 mcm wat swiss roll tuh
Step 6: Potong dlm 1 cm setiap satu
Step 7: Gelek setiap potongan kecil tu di bahagian tepi.
Step 8: Goreng dlm minyak sederhana panas. Make sure rajin terbalik2 kan. Senang & cepat bertukar kaler. Angkat bila sudah kuning keemasan. Ini kuih tiram yg belum di salut dgn gula kastor.



BISKUT DAHLIA


Biskut Dahlia ni dah ada sejak zaman dulu kan, masa nenek kita anak dara pun depa dah buat biskut dahlia ni. Mat ambil resipi dari blog
“Diana”, dan resipi asalnya dari “Norazie RN”

…Terima kasih pada D dan Norazie….sedap biskut dahlia ni. Pegang tak hancur tapi bila makan, cair di mulut gitu….kalau mulut buaya yang makan, baru sampai kat bibir dah cair..ahaks!!!!!
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)



  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 – 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Biskut Arab


Sumber : roseeta@harleena fp
Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
250 gm minyak sapi
250 gm gula kastor
Cara-cara:
1. Tepung gandum di goreng dahulu. Sejukkan kemudian diayak.
2. Campurkan tepung gandum dengan minyak sapi dan gula kastor.
3. Gaul rata hingga boleh diuli.
4. Bulat-bulatkan dan masukkan dalam paper cup.
5. Bakar selama lebih kurang 10-15 min.
Nota : bila dah masak, maklang golek dlm gula castor.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment