Tuesday, February 11, 2014

RESEPI CHICKEN CHOP


Grilled Chicken Chop


Sumber:http://www.potretkasih.com/tag/resepi-chicken-chop-sedap/



Actually ni first time saya buat Chicken chop. Dah lama teringin nak buat tapi baru hari ni dapat mencuba. Dulu tu macam rasa susah je nak buat kerana ayam tu kena ‘debone’ dulu baru le marinate dengan sos perapnya. Tu yang malas sangat tu….. Bile dah try ni dan rasa tak susah nampaknya permintaan nak makan chicken chop tu bertambahlah!!! Sos perap yang saya guna tu saya wat macam yang biasa saya buat untuk perap lamb chop je…. tapi saya tambah jus halia dan kicap untuk mengurangkan rasa hanyirnya.
Walaupun first time buat tapi daging ayam saya tak liat dan  lembut je ayam tu… nak makan pun senang. Tipsnya jangan guna ayam tua nak buat chicken chop. Pilihlah ayam muda baru dagingnya lembut dan tak liat. Dari segi saiz ayam pilihlah ayam yang sederhana besar. Jangan sesekali pilih ayam bersaiz besar kerana ayam bersaiz besar ni rasanya kurang enak dan dagingnya agak  keras. Semasa marinate ayam ni kalau boleh peraplah semalaman dalam peti sejuk, kerana selain dapat menyedapkan ayam rempah perap dapat melembutkan ayam.



Bahan-Bahannya:

1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)

Cara Penyediaan:

1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!
Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam

1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!
Selamat mencuba!!!




CHICKEN CHOP WITH MUSHROOM SAUCE 


Sumber: http://citralara-si-inang.blogspot.com/2011/03/resepi-chicken-chop-with-mushroom-sauce.html





BAHAN2:
1 keping daging ayam bahagian peha (debone) klik sini utk proses debone [here]
100g tepung gandum
100g serbuk roti
1 biji telur
1 cubit garam
1 cubit lada sulah

LANGKAH2:
  1. Perapkan ayam dengan garam dan lada sulah.
  2. Kemudian lakukan standard breading procedure iaitu mulakan dengan salut ayam dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali dengan sebuk roti.
  3. Sedia untuk digoreng sehingga masak (atau kekuningan).


MUSHROOM SAUCE

BAHAN2:
1 sudu demi glaze (segera)
1 cawan air
5 biji cendawan butang
1 ulas bawang putih
1 sudu minyak masak

LANGKAH2:
  1. Campurkan demi glaze dengan sedikit air, kacau sehingga sebati
  2. Didihkan air selebihnya dan masak sehingga pekat. (sekirnya terlalu pekat boleh tambah air)
  3. Tumis bawang putih (cincang halus) sehingga naik wangi.
  4. Masukkan cendawan butang yang telah dipotong nipis.
  5. Apabila sudah garing, masukkan demi glaze tadi dan masak sehingga mendidih.


jadi chicken chop sudah sedia untuk dimakan
semua bahan2 boleh didapati di supermarket

kalau tengok gambar banyak cara presentation chicken chop kan, so ikut kreativiti korang nak hidang dengan apa. boleh hidang dengan fries atau pun coleslow



SELAMAT MENCUBA

Resepi Chicken Chop Sos Cendawan

Sumber:  http://aznanie.blogspot.com/2011/08/resepi-chicken-chop-sos-cendawan.html

Hari ni nak try wat Chicken Chop bersos cendawan ... tak pernah wat sebelum ni .. harap-harap menjadi la .. hehe ... cari resepi kat internet .. banyak resultnya ... tapi ada satu resepi yang menawan kalbu ... resepi ni aku amik dari forum Wanitakini ... cara wat sos jek .. ayamnya aku just goreng bertepung ... menggunakan tepung ayam goreng jenama Bestari ... yang hot and spicy punya .. hehe ... sedap .. cam rasa ayam kfc ..


Chicken Chop Sos Cendawan
Bahan-bahan :
Ayam - bersihkan dan potong besar-besar dan dikelar
Tepung goreng ayam serbaguna Bestari (hot and spicy)
Telur - dipukul

Bahan sos :
Bawang besar - potong dadu
Bawang putih - dicincang
Serbuk lada sulah
Lada hitam - ditumbuk
Mushroom sup
Cendawan butang - dicincang halus
Stok ayam / kiub ayam
Bancuhan tepung jagung
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara membuat :
Ayam dicelup dalam telur
Pastu, golek-golek dalam tepung goreng ayam yang telah diletakkan dalam pinggan
Kemudian, goreng ayam dengan menggunakan minyak banyak
Pastikan minyak betul-betul panas dan goreng menggunakan api kecik bagi mengelakkan ayam masak luaran sahaja.

Cara membuat sos :
Tumis bawang merah dan bawang putih sampai layu
Masukkan stok ayam
Kacau-kacaukan ia
Masukkan sup cendawan, cendawan cincang, lada hitam, serbuk lada sulah dan bancuhan tepung jagung
Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yang dikehendaki
Perasakan garam dan gula secukup rasa
Hidangkan bersama ayam goreng tadi 
 
Selamat Mencuba!!!

2 comments:

  1. deesha-defarishtah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. I just got a $50 PSN card code for free! :D http://freepsncodes.cc

    ReplyDelete