Friday, November 2, 2012

NASI GORENG CINA

NASI GORENG CINA ALA MAT GEBU 


RESIPI NASI GORENG ALA MAT GEBU

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan nasi semalam, dileraikan
3-4 titik minyak bijan
1/2 batang saleri, didadu kecil
1/2 batang lobak merah, didadu kecil
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 cawan bunga kobis yang telah dipotong kecil
1 biji telur + sedikit serbuk lada hitam, kacau rata
1 cawan isi ayam, potong kecil*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
Sedikit garam*
1/4 camca teh minyak bijan*(*disatukan, gaul rata)
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali (atau nak guna marjerin pun boleh, dalam 2 camca besar). Tumis bawang besar, bawang putih, saleri dan lobak merah hingga harum, masukkan daging ayam dan kacau rata.
  2. Tolak ke tepi kuali, kecilkan api, dan masukkan telur, kacau rata. Tambah sedikit garam dan juga minyak bijan. Masukkan nasi dan gaul hingga rata, masa ni besar kan api. Masak sekejap lagi hingga nasi kelihatan sedikit garing.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api, tabur dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan segera.

No comments:

Post a Comment