Gambar hiasan adalah ihsan dari: http://cutemamadelicacies.blogspot.com
As' salamualaikum. Alhamdulillah....hari ini sudah masuk hari yang ke 18 kita berpuasa. Mudah-mudahan kita dapat menjalani ibadah puasa ini dengan badan yang sihat dan semuanya dipermudahkan. Amin.
Hari ini awal pagi lagi rakan sekerja saya Muhammad Zaidi sms saya pasal resepi acar rampai. Sebenarnya saya bukanlah pandai memasak acar rampai ni. Biasanya saya cuma makan saja sebab yang membuatnya ialah kakak saya. Jadi.....pagi-pagi lagi saya dah ganggu kakak saya semasa dia sedang menyidai kain. Haaaa.....inilah dia resepi yang saya dapat dari beliau.
ACAR RAMPAI
Bahan-Bahannya:
1. 3 biji timun
2. 1 biji lobak
merah
3. 1 biji
bawang besar
4. 4 biji lada besar
5. 1 ½ inci halia (jika suka)
( Cuci dan pastikan bahan-bahan
diatas betul-betul dikeringkan)
6. Serbuk kari 2 sudu besar
7. Cuka ½ gelas
8. Gula ½ gelas
9. garam
secukup rasa
10. Minyak masak
(untuk menumis)
11. Segenggam
kacang tanah yang telah digoreng kemudian diblend)
12. 1 sudu besar
bijan
Cara-Caranya:
1* Timun dipotong sepanjang 1 ½ ”. Ambil
isi dan buang empulurnya dan potong memanjang.
Lobak
dipotong sepanjang 1 ½” dan kemudian potong memanjang
Bawang
besar belah enam.
Lada besar
belah 2 atau 4 (jika lada bersaiz besar)
Halia
potong memanjang.
2. Panaskan
minyak dan tumis bawang besar dan lada besar hingga sedikit layu. Kemudian masukkan
cuka dan serbuk kari dan gaul sebentar dan pastikan jangan sampai kering.
3. Masukkan
timun, lobak dan halia dan gaul lagi hinga sebati.
4. Masukkan gula dan garam dan gaul. Biarkan sehingga sayuran yang ditumis tadi
mengeluarkan sedikit air. Kemudian masukkan kacang tanah dan gaulkan sebentar
kemudian tutupkan api.
Nota: * Bahan-bahan ini perlu dikeringkan sekurang-kurangnya 1 hari atau sehingga betul-betul kering. Kalau
cuaca panas, keringkan sebentar di bawah matahari terik (untuk kuantiti yang
banyak) Ini untuk mengelakkan bahan-bahan ini betul-betul kering. Bahan-bahan
yang basah (tidak kering dengan sempurna) akan menyebabkan acar yang sudah
masak mengeluarkan air dan bahan-bahan jadi lembik dan tidak ranggup. Semasa
memasak pastikan tiada air dimasukkan dalam tumisan.
Hehehehehe....kira-kiranya
acar rampai ni pantang kena air semasa dimasak. Kalau semasa menumis dirasakan
tumisan sedikit kering, tambah sedikit cuka lagi.
SELAMAT MENCUBA!
Potong timun, lobak merah dan bawang memanjang seperti dalam gambar
No comments:
Post a Comment