Saturday, September 10, 2011

NASI TOMATO DAN PUDING JAGUNG LAICI DOHA



 Resepi nasi tomato ni saya dapat dari Blog Ciktom. Hmmmm....teringat pula nasi tomato Rizal di tingkat 6, KOMTAR masa di Pulau Pinang dulu. Sodapppp!!!!
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras basmathi
4 cawan air
2 sudu besar minyak sapi
1 tin kecil susu cair
100 gm pes tomato
30 gm halia (hiris)
50 gm bawang merah (hiris)
30 gm bawang putih (hiris)
Sedikit rempah empat sekawan
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1. Mula2 korang panaskan minyak sapi.
2. Tumiskan bahan hiris, daun pandan, rempah empat sekawan dan pes tomato hingga naik bau.
3. Masukkan air dan susu cair dan biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan garam dan beras. Tanak seperti biasa.
5. Setelah masak hiaskan dengan kismis.


PUDING JAGUNG LAICI DOHA





  • 1 plastik kecil agar2
  • 1 tin susu pekat
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin jagung (cremmer)
  • 1 tin laici
  • 5 sudu gula (ikut citarasa)
  • 3 sudu tepung kastad
  • 4 biji kuning telur
  • 5 cawan air

Cara-cara

  1. masak agar2 sampai mendidih, masukkan gula kacau sampai gula cair.
  2. satukan kuning telur,susu dan tepung kastad bancuh sehingga tidak berketul.masukkan adunan ini ke dalam agar2 tadi dan kacau jangan berhenti.
  3. masukkan jagung dan laici ke dalam adunan tadi.(laici tu ikut suka nk blender ataupun nk carik2kan je)air laici pun masuk sekali.kacau sehingga adunan pekat.
  4. tuang adunan ke dalam loyang dan sejukkan ke dalam peti ais.bila adunan dah beku bolehlah dipotong ikut suka..

No comments:

Post a Comment