Tuesday, August 7, 2012

CAPPUCINO SLICE & CHEESE CADBURY




BAHAN A

210gm Butter
100gm gula perang
1sudu the cappuccino emulco

BAHAN B  ( diayak bersama)

250gm tepung rose
90gm tepung jagung                             
50gm susu tepung                    
60gm sebuk kacang tanah


TOPPING COKLAT (dicairkan dengan kaedah double boiler)

230gm cokelat masakan          
10gm coco butter                    


HIASAN

Jumbo Heart dan Croquant

Loyang 10” X 10” X 2 dengan cutter

CARANYA:

1.         Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh
            yang lembut.


2.         Alas loyang 10” x 10” dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1” keluar
            dari loyang.



3.         Ambil doh seberat 600gm dan canaikan doh ke dalam acuan dan ratakan. Masukkan pemotong  (citter) dan tekan padat ke dasar loyang. Cucuk permukaan doh denagan garpu.
 
4.      Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140ºC selama 40 minit atau samapi kekuningan.


 5.        Setelah biskut sejuk, bukakan cutter dan tuang cokelat masakan yang telah dicairkan, ratakan.  Letakkan balik cutter ke tempat asalnya berpandukan pada jalurannya,

 

Nampak tak jaluran yang terbentuk dari cutter, letak kembali cutter ke tempat asalnya berpandu pada
jalurannya. (Jika nak buat corak marble, lakukan ketika cokelat masih cair, bila telah selesai baru letak-
kan cutter.




6.         Letakkan Jumbo Heart dan Croquant dan biar coklat membeku. Setalah cokelat membeku, bolahlah buka cutter.


Resepi dari Kak Wan: http://resipicitarasawan.blogspot.com


Resepi Biskut Cheese Cadbury


Biskut orang kayo ni, Biskut Cheese Cadbury. Buat untuk kawan sebab dia nak pindah balik ke Sarawak. Kalau bab cheese dan cadbury, orang Sarawak memang pakar. Resepi ni saya ada edit sikit cara-cara dia, sebab ikut asal guna suhu 40C macam terlalu rendah sangat. Pastu cadbury tak melekat kat biskut, senang tertanggal. Kawan suggest letak putih telur, voila! Terus melekat. Hehe.. Apapun layan~

P/S1: Biskut paling mewah dan paling senang nak habis sebab ada coklat mahal :P Hahaha..

P/S2: Sebelum orang tanya, tak cadbury tak cair time bakar :P


Sumber: Eryna Bizkit 
Rujuk: http://erynabizkitz.blogspot.com/2011/12/biskut-cheese-cadbury.html 
200 biji 

Bahan A 
180gm mentega
80gm shortening
90gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu makan esen vanila
70gm cream cheese

Bahan B 
400gm tepung gandum
80gm tepung jagung

Bahan C 
1 botol coklat Cadbury - 200 pcs
putih telur, untuk sapu


Cara membuatnya: 

1. Pukul Bahan A hingga sebati dan kembang.

2. Masukkan Bahan B. Gaul rata.

3. Rehatkan selama 15-30 minit di dalam peti sejuk untuk senang terap.

4. Potong/terap mengikut saiz dan ketebalan lebih kurang coklat Cadbury dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit dgn suhu 150-160C, api atas-bawah, rak tengah (note: 5 minit terakhir tu pusingkan tray untuk pembakaran sekata).

5. Sapu sedikit putih telur, letakkan cadbury. Bakar lagi 5 minit hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang, guna api atas-bawah, rak paling bawah.

6. Sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara berlayerkan baking paper (untuk serap lebihan minyak).



Ni orang punya :P
Kalau makan silalah ingat dunia ya ;p

No comments:

Post a Comment