BAHAN A
210gm Butter
100gm gula perang
1sudu the cappuccino emulco
BAHAN B ( diayak bersama)
250gm tepung rose
90gm tepung jagung
50gm susu tepung
60gm sebuk kacang tanah
TOPPING COKLAT
(dicairkan dengan kaedah double boiler)
230gm cokelat masakan
10gm coco butter
HIASAN
Jumbo Heart dan Croquant
Loyang 10” X 10” X 2 dengan
cutter
CARANYA:
1. Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan
bahan B, uli hingga menjadi doh
yang lembut.
2. Alas loyang 10” x 10” dengan kertas
minyak, biarkan lebihan kertas 1” keluar
dari loyang.
3. Ambil
doh seberat 600gm dan canaikan doh ke dalam acuan dan ratakan. Masukkan
pemotong (citter) dan tekan padat ke
dasar loyang. Cucuk permukaan doh denagan garpu.
4. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140ºC selama 40 minit atau samapi kekuningan.
5. Setelah biskut sejuk, bukakan cutter dan tuang cokelat masakan yang telah dicairkan, ratakan. Letakkan balik cutter ke tempat asalnya berpandukan pada jalurannya,
Nampak tak jaluran yang terbentuk dari cutter, letak kembali cutter ke tempat asalnya berpandu pada
jalurannya. (Jika nak buat corak marble, lakukan ketika cokelat masih cair, bila telah selesai baru letak-
kan cutter.
6. Letakkan Jumbo Heart dan Croquant dan
biar coklat membeku. Setalah cokelat membeku, bolahlah buka cutter.
Resepi dari Kak Wan: http://resipicitarasawan.blogspot.com
Resepi Biskut Cheese Cadbury
Biskut orang kayo ni, Biskut Cheese Cadbury. Buat untuk kawan sebab dia nak pindah balik ke Sarawak. Kalau bab cheese dan cadbury, orang Sarawak memang pakar. Resepi ni saya ada edit sikit cara-cara dia, sebab ikut asal guna suhu 40C macam terlalu rendah sangat. Pastu cadbury tak melekat kat biskut, senang tertanggal. Kawan suggest letak putih telur, voila! Terus melekat. Hehe.. Apapun layan~
P/S1: Biskut paling mewah dan paling senang nak habis sebab ada coklat mahal :P Hahaha..
P/S2: Sebelum orang tanya, tak cadbury tak cair time bakar :P
Sumber: Eryna Bizkit
Rujuk: http://erynabizkitz.blogspot.com/2011/12/biskut-cheese-cadbury.html
200 biji
Bahan A
180gm mentega
80gm shortening
90gm gula icing
1 biji kuning telur
1 sudu makan esen vanila
70gm cream cheese
Bahan B
400gm tepung gandum
80gm tepung jagung
Bahan C
1 botol coklat Cadbury - 200 pcs
putih telur, untuk sapu
Cara membuatnya:
1. Pukul Bahan A hingga sebati dan kembang.
2. Masukkan Bahan B. Gaul rata.
3. Rehatkan selama 15-30 minit di dalam peti sejuk untuk senang terap.
4. Potong/terap mengikut saiz dan ketebalan lebih kurang coklat Cadbury dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit dgn suhu 150-160C, api atas-bawah, rak tengah (note: 5 minit terakhir tu pusingkan tray untuk pembakaran sekata).
5. Sapu sedikit putih telur, letakkan cadbury. Bakar lagi 5 minit hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang, guna api atas-bawah, rak paling bawah.
6. Sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara berlayerkan baking paper (untuk serap lebihan minyak).
Ni orang punya :P |
Kalau makan silalah ingat dunia ya ;p |
No comments:
Post a Comment