Tuesday, September 6, 2011

PASTI SEDAP




Nuffnang Ads

Resepi Crunchy Oat Delight



 Bahan A

120g butter
1sb shortening
80g gula castor
1/2 st capucino emulco
1/2 st soda bikarbonat

Bahan B
30g oats -bakar dan kisar
30g kokocrunch - kisar halus

Bahan C
130g tepung gandum
30g tepung jagung
1sb tepung beras

Hiasan : coklat masak dan paper cup hitam putih telur dan oats

Cara - Cara :

  1. Sebatikan bahan A
  2. Masukkan bahan B dan bahan C dan uli sebati hingga jadi doh
  3. Ambik skit adunan dan gentel, celupkan dlm putih telur dan golek dlm oats
  4. Bakar 160C selama 20 minit
  5. Dah sejuk celupkan hujung biskut dlm coklat yg telah dicairkan dan msk dlm paper cup. 



Biskut Jejari Oat

  • 250 gm butter
  • 1 cawan gula aising ( gula caster pun bolih )
  • 2 cawan oat ( di kisar )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • Untuk Salut: gula aising + susu tepung keluarga ( nespray atau Everyday )

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama gula hingga sebati.
  2. Masukkan semua bahan dan uli hingga menjadi doh. Bentukkan doh seperti jejari kecil.
  3. Bakar pada suhu 180'C sehingga masak..sejukkan dan salut dengan susu tepung bercampur gula aising.

BISKUT NUT CLUSTER


Ingredients

  • 2 cups semisweet chocolate chips
  • 1 (14 ounce) can sweetened condensed milk
  • 1 cup roasted peanuts
  • 2 cups crispy rice cereal

Directions

  1. In a medium heat-proof bowl, melt together the chocolate chips and condensed milk in the microwave. If you do not have a microwave, use a metal bowl over the top of a pan of simmering water. Stir frequently until melted and smooth. Stir in the peanuts and rice cereal until well blended. Drop by rounded spoonfuls onto waxed paper. Chill 2 hours to set.






    No comments:

    Post a Comment